Gazdík o konci koalice s lidovci: Chyběl nám čas a odvaha

Události, komentáře: rozhovor s Petrem Gazdíkem (zdroj: ČT24)

„Kdybychom to nezkusili, tak bych si to vyčítal více než to, že ta koalice nedopadla. Bylo poctivé to zkusit,“ ohlédnul se předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík za genezí koaličního projektu s KDU-ČSL. Na úterním jednání svého celostátního výboru odmítl STAN spojení kandidátek s křesťanskými demokraty a do voleb hodlá jít samostatně.

Vstoupit nyní na kandidátky lidovců – po tom, co se dělo poslední týdny – nemá smysl. Znamenalo by to patrně rozštěpení hnutí Starostové a nezávislí.
Petr Gazdík

„Určitě to byly obavy lidovců z desetiprocentní hranice a návrh, že máme jít na jejich kandidátky,“ pojmenoval Gazdík hlavní důvod ukončení koaliční spolupráce pro podzimní sněmovní volby. „Značnou dávku energie jsme spotřebovali na to, že jsme neustále čekali, zda buď celostátní sjezd KDU-ČSL nebo celostátní konference tu spolupráci potvrdí. A čas ubíhal. Asi jsme nevzbudili emoci, kterou jsme měli.“

„To je jedna věc. A druhou věcí byl strach z předvolebních průzkumů. My jako STAN z nich strach nemáme. Jsme zvyklí, že dokud lidé oblíbeného starostu ze sousední obce nebo svého města na té kandidátce nevidí, tak si v otevřené otázce volebních agentur prostě nedají dohromady, že kandiduje právě za Starosty. Chyběl nám čas, větší invence a odvaha. Jsme však přesvědčeni, že by koalice rozhodně desetiprocentní hranici překročila,“ dodal Gazdík.

Zrovna rozhovor Jiřího Čunka v sobotním Právu bych řekl, že v mnohém ovlivnil úterní celostátní výbor STAN. Jeho věty o spolupráci s Andrejem Babišem či na téma liberálních hodnot některé starosty úplně nenadchly.
Petr Gazdík

Šéf uskupení Starostové a nezávislí zamířil s kritikou i do vlastních řad. „Moje osobní chyba je, že jsem asi měl být větším drábem a měl jsem na své kolegy starosty přitlačit, aby pro koalici více pracovali v měsících květnu a červnu, kdy mohly ty průzkumy vyvolat u veřejnosti a našich partnerů strach, který také nakonec vyvolaly. Kampaň měla být akčnější, měla být více v ulicích,“ zdůraznil Gazdík.

STAN chtějí kandidovat sami, volební blok s KDU padl (zdroj: ČT24)

Šéf KDU-ČSL v reakci na rozhodnutí celostátního výboru STAN uvedl, že jej plně respektuje, ovšem stejně tak hájil postup svých spolustraníků. „Změna to byla pouze formální, protože by Starostům zbylo šest lídrů a velmi lukrativní podmínky. Myslím, že jsme dali férovou nabídku, že jsme v tomto směru postupovali racionálně. Rozhodně nechceme, aby propadly hlasy a aby tady byla vláda jedné strany a kdo má IQ vyšší než dnešní datum, tak to pochopí,“ konstatoval Bělobrádek.

Úkol pro STAN? Vzbudit emoci

„Pavel Bělobrádek předpokládá, že neuspějeme a že nedostaneme pět procent. Naším úkolem je teď vzbudit emoci, ukázat odvahu a říci našim voličům z krajských voleb, že když nás budou volit i v těch celostátních, tak skutečně může nastat nějaká změna politiky odspodu,“ opáčil Gazdík.

„Za poslední týden se nám objevila celá řada příznivců (včetně dalších starostů), kteří nás chtějí podpořit v samostatné kandidatuře a říkají nám, že bychom ztratili identitu, kdybychom znovu vstoupili na kandidátky někoho jiného. Že je čas tu značku Starostové vybudovat, protože česká politická scéna potřebuje silný středový subjekt, který vyrůstá odspodu a který si nevymyslel žádný miliardář. Řídit stát jako obec, ne jako firmu. To je naše ideologie,“ doplnil Gazdík.

Politolog Klíma: Pokud si chtěli Starostové zachovat tvář, nemohli jinak (zdroj: ČT24)

Konec spolupráce to není

Duo Gazdík-Bělobrádek se ještě tento týden sejde, aby se dohodlo na změně koaliční smlouvy. Ta vedle sněmovní dvojkoalice zahrnuje společnou podporu hradního kandidáta (celostátní výbor STAN se už vyslovil pro Jiřího Drahoše) a zmiňuje možnosti další povolební spolupráce s křesťanskou demokracií. „Součástí koaliční smlouvy nejsou jen parlamentní volby v roce 2017, je tam i prezidentská volba, může tam být spolupráce v Senátu i v regionech. Jde nám o kultivované řešení,“ nastínil Gazdík.

Také předseda lidovců je nakloněn další spolupráci obou subjektů. „Výborně spolupracujeme v Senátu i na krajích a obcích. V tom určitě budeme pokračovat a jsem přesvědčen, že značka lidovci a Starostové by mohla být použita v senátních volbách. Mít v některé z komor parlamentu zásadní roli je správné a v dalších volbách bychom mohli se Starosty spolupracovat, abychom si nekonkurovali. Otevřená je otázka spolupráce do voleb do Evropského parlamentu,“ poznamenal Bělobrádek.