Lidovci obrací. Místo koalice chtějí zástupce Starostů na svých kandidátkách

UDÁLOSTI: Koalice KDU-ČSL a Starostů končí (zdroj: ČT24)

Vedení křesťanské demokracie vyzvalo hnutí Starostové a nezávislí, aby jeho zástupci vstoupili na lidovecké kandidátky pro nadcházející sněmovní volby. Model starostenské podpory má nahradit dosavadní otevřenou volební koalici – ta by v hlasování musela překonat desetiprocentní hranici, čemuž dosud průzkumy nenasvědčují.

Odklon od dosavadní volební koalice vysvětlil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek právě předvolebními průzkumy. Ve stručném prohlášení v aule paláce Charitas uvedl, že nechce riskovat propadnutí velkého možností hlasů.

Koalici lidovců a STAN totiž podle dosavadních volebních modelů desetiprocentní hranici nepřekračovala; podle posledního šetření agentury TNS Kantar pro Českou televizi by v červnu získala jen 7,5 procenta hlasů, což je zisk prakticky shodný s tím, který v uplynulých měsících brali osamocení lidovci.

„Starostové se pohybují kolem dvou procent, což je velmi málo, protože jsou to právě Starostové, od kterých se očekává, že přinesou nějaké hlasy – a oni je stále nepřinášejí,“ doplnil ještě před výsledkem jednání širšího vedení KDU politolog Kamil Švec.

Bělobrádek: Nechceme riskovat vládu jedné strany

Bez pokoření desetiprocentní laťky by se propadlé hlasy pro blok KDU-ČSL a STAN přepočítaly mezi strany nad pětiprocentní klauzulí podle jejich úspěšnosti – a pokud bude volební výsledek odpovídat dosavadním trendům, nejvíc by na neúspěchu středopravicové dvojkoalice získalo favorizované hnutí ANO.

Sám Bělobrádek ve svém vyjádření ostatně lidovecký obrat nepřímo vysvětlil i možným posílením babišovců: „Usnesení bylo vedeno zodpovědností za volební výsledek a zejména povolební vývoj v České republice. Nechceme riskovat, že by tady mohla být vláda jedné strany.“

Politolog Švec: Starostové by měli být spokojení i s modelem podpory (zdroj: ČT24)

Návrh z paláce Charitas: KDU-ČSL s podporou Starostů

Místo otevřené koalice proto nyní lidovci Starostům nabízejí model, které zná hnutí už ze své někdejší spolupráce s TOP 09: figurovat na kandidátních listinách silnější strany. „Tohle je sázka na jistotu. Konečně, je to záležitost, kterou používají jiné strany a není nijak nová,“ sdělil Bělobrádek.

Součástí návrhu je i zachování dosavadních parametrů spolupráce, a dohodnutá podoba kandidátek, ani způsob financování kampaně by se tak neměly nijak měnit.

Předseda KDU-ČSL také zdůraznil, že jeho strana má dlouhodobý zájem na spolupráci se STAN ve všech typech voleb, a vyjádřil také přesvědčení, že se i přes přehodnocení formátu volební spolupráce podaří oběma stranám společně získat víc než deset procent hlasů. Zda Starostové přistoupí na tuto inovaci, ale není jasné.

Věříme, že po této formální změně nedojde k ničemu jinému, než že vstoupíme stoprocentně do Poslanecké sněmovny. Část voličů se uklidní, nebude mít obavy, a naopak nám ten hlas dá a přesáhneme výrazněji deset procent.
Pavel Bělobrádek

Gazdík: Na KDU se nezlobíme

„To, že nejsme nad deseti procenty, vytváří u části voličů obavy, ale nás to neznepokojuje,“ prohlásil šéf hnutí Petr Gazdík ještě před lidoveckým obratem. „Chceme ukázat odvahu, jinak nemá cenu dělat volby, ale stačí průzkumy veřejného mínění,“ dodal s tím, že lidovecké rozhodnutí budou respektovat, ať už bude jakékoliv. 

Po večerním krachu společné koalice doplnil, že o lidoveckém návrhu rozhodne STAN příští týden. „Na KDU se nezlobíme, taková je politická realita. Rozhodnutí učiníme příští úterý, kdy zasedá celostátní výbor Starostů a nezávislých, kde se výzvou KDU-ČSL budeme zabývat,“ uvedl ve vysílání ČT24.

Ve hře jsou podle něj tři varianty: nekandidovat vůbec, kandidovat samostatně nebo vyhovět podnětu křesťanských demokratů. K poslední zmíněné možnosti se ale mezi Starosty již několik dní ozývají odmítavé hlasy; poslanec Jan Farský se už dříve nechal slyšet, že pokud by koalice padla, měli by jít Starostové do voleb sami. 

Stejně mluvil v Událostech, komentářích i místopředseda hnutí Jan Horník. „Ptám se, proč jsme tedy odcházeli od TOP 09. Být na kandidátkách je druhořadá úloha. Budu prosazovat, abychom do voleb nešli vůbec, nebo samostatně. Musíme naše hnutí budovat jako svéprávné hnutí a na kandidátkách druhých stran toho nikdy nedosáhneme,“ uvedl s tím, že si ani není jistý lidoveckou neochotou vytvořit po volbách koalici s ANO – on sám ji odmítá.

Gazdík: Na KDU se nezlobíme, rozhodneme se příští úterý (zdroj: ČT24)

O konci koalice se spekuluje řadu dní

Je to velmi opatrné rozhodnutí, které se dá vzhledem k náladám uvnitř členské základny lidovců pochopit. Na druhou stranu, celá řada voličů, která hledala silnou alternativu vůči ostatním stranám, může cítit zklamání. Lidovci tímto rozhodnutím říkají, že si až tak nevěří.
Lukáš Jelínek
politolog

Diskuse o smysluplnosti dvojkoaličního projektu nezačala v úterý večer;  projekt opakovaně kritizoval zlínský hejtman a někdejší lidovecký šéf Jiří Čunek. „Nechceme zrušit spolupráci, ale chceme odstranit tu desetiprocentní bariéru,“ argumentoval.

Dohady se vystupňovaly minulý týden ve středu, kdy europoslanec z hnutí STAN Stanislav Polčák pro Lidové noviny uvedl, že předsednictvo křesťanských demokratů už avizovalo ukončení koaliční smlouvy. Pavel Bělobrádek ovšem o den později konec dvojbarevného partnerství označil za spekulace.

„KDU-ČSL nevypověděla koaliční smlouvu. To, že pan Polčák, který na schůzce vůbec nebyl, ji komentuje, považuji za velmi nešťastné,“ prohlásil a odkázal se i na stranický sjezd, který s neobvyklým modelem kandidatury vyslovil souhlas.

Při příchodu na úterní jednání stranických špiček se sice už k lidovecko-starostenskému týmu vyjadřovat nechtěl, druhý muž strany Marian Jurečka ale koalici ještě stále hájil: „Jsem klidný a věřím tomu, že deset procent pro nás není hranice, kterou bychom měli řešit. Nevidím důvod, aby KDU-ČSL zpochybňovala spolupráci mezi KDU-ČSL a STANem.“

Podle Jiřího Čunka se ale pro opuštění koaličního modelu nakonec vyslovila „výrazná většina“ stranického vedení. „Koalice nezaujala voliče natolik, kolik jsme předpokládali, a proto jsme přistoupili k racionálnímu kroku, abychom spolupráci zachovali a desetiprocentní hranici vyměnili za pětiprocentní. Občan rozdíl nepozná.“

Udělala KDU chybu? Komentátoři se neshodnou

Komentátoři se v hodnocení lidoveckého kroku neshodnou – a to zejména v úvahách o tom, nakolik mohli přitáhnout voliče Starostové. „Je to prohra Pavla Bělobrádka a Mariana Jurečky, kteří odvedli velký kus práce – a nebyla to práce zbytečná, protože to, co lidovci potřebují, je dosáhnout na váhavý městský elektorát. To by se jim ve spolupráci se Starosty mohlo podařit,“ prohlásil politolog Lukáš Jelínek.

Kritický marketingový expert Karel Komínek: „Politika je obchod s důvěrou. Koalicí vyslali signál, že jsou ochotní zariskovat. V momentě, kdy dohodu zruší, ničí si značku, lidovci navíc mají z minulosti šrám nečitelnosti a nedůvěryhodnosti. Vypovězením dohody to jenom potvrzují.“

Zcela opačně ale situaci hodnotí komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. „Starostové nereálně uvažovali o svých vlastních voličských možnostech a to, co nyní předvedli lidovci, byl hlas rozumu,“ řekl v Událostech, komentářích. „Riziko, že by zde mohla být vláda jedné strany Andreje Babiše, bylo v posledních týdnech vysoké. Lidovci si to vyhodnotili správně a je vlastně překvapivé, že k tomu došlo až teď.“

Místopředseda STAN: Musíme kandidovat samostatně (zdroj: ČT24)