Dlouhodobě nemocní budou brát vyšší nemocenskou. Třetí měsíc dostanou 72 procent základu

Novinka zvýší příští rok výdaje na nemocenské o 2,4 miliardy korun (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci v delší pracovní neschopnosti budou brát od příštího roku vyšší nemocenskou. Senát ve čtvrtek schválil růst procentní sazby od druhého měsíce nemoci. Novela o pojistném na sociální zabezpečení, která zamíří k podpisu prezidentovi, také zjednoduší podnikatelům administrativu spojenou s placením odvodů.

V prvních třech dnech nemoci zaměstnanec nedostává nic, do 14. dne pak dostává náhradu mzdy od zaměstnavatele. Od 15. dne nemoci nyní dostávají zaměstnanci 60 procent příslušného vyměřovacího základu. Nově ale od 31. dne nemoci dávka vzroste o šest procentních bodů, od 61. dne pak stoupne na 72 procent.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že nová úprava nemocenské je minimem, na kterém se shodla koaliční rada a tripartita. Současná podoba dávek může přivést rodiny při dlouhodobém onemocnění do finančních problémů, podotkl.

„Jedná se o navýšení pro lidi, kteří jsou dlouhodobě nemocní, lidi, kteří pracovali a kteří si platili pojištění. A toto je z toho pojištění, které odváděli,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) byl spolu se zákonem odhlasován i jeden z důležitých vládních slibů. „Je zřejmé, že když je člověk nemocný déle, tak mu vypadávají příjmy a může mít problém s placením pravidelných výdajů,“ konstatoval.

Dlouhodobá nemocenská
Zdroj: ČT24

Podle odhadů zvýší novinka příští rok výdaje na nemocenské o 2,4 miliardy korun, v následujících dvou letech to bude 2,5 miliardy a 2,7 miliardy.

Daniela Filipiová (ODS) se ale obává dopadů na veřejné rozpočty. „Stát může dát jenom tolik, kolik sám vybere,“ řekla. Ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD) za předkladatele uvedl, že se nedostatku peněz na nemocenské neobává.

Pro návrh hlasovalo 49 senátorů, 14 členů horní komory se hlasování zdrželo. Proti nebyl nikdo.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula hodnotí nově schválený zákon pozitivně, přestože odbory požadovaly nárůst 78 procent už od druhého měsíce nemocenské. „Krok je to určitě velmi dobrý a vítaný. A určitě pomůže, i když ne tak razantně, jak jsme si představovali. Ale ten směr je správný,“ řekl.

Změna se podle Středuly bude týkat desítek tisíc lidí. Například v roce 2015 dostalo neschopenku do 30 dnů 460 tisíc lidí, nad 31 dnů pak 260 tisíc.

Novela také zjednoduší administrativu živnostníkům

Změny ke zjednodušení administrativy živnostníků vycházejí ze zkušeností České správy sociálního zabezpečení. Osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) předloha zruší některé oznamovací povinnosti, upraví se také vracení přeplatků na pojistném.

Zálohy budou nově splatné v měsíci, na který se platí. Dosavadní úprava způsobovala, že v případech neúmyslné opožděné platby zanikla účast na nemocenském pojištění bez předchozího upozornění. Proto se nově umožňuje dodatečné zaplacení za předchozí měsíc bez dopadu na účast na nemocenském pojištění. Další novinkou je stanovení měsíčního vyměřovacího základu pro výši záloh na pojistné na důchodové pojištění.

Předloha navíc zavede elektronické neschopenky, přičemž zůstane i možnost jejich papírové podoby. Vznikne rovněž registr ošetřujících lékařů, který bude spravovat ministerstvo práce.