Nechceme nové služby jako Airbnb dusit, ale dát jim pravidla, říká Sobotka

Podnikání přes web by mělo být podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zdaněno tak, aby na rozmachu nových technologií netratili klasičtí podnikatelé. Ministři končící vlády proto připraví návrhy změn legislativy, které budou reagovat třeba na rozmach ubytování přes platformu Airbnb. Ta už se v Praze vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení.

Analýzu dopadů sdílené ekonomiky projednali na společném zasedání zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů a shodli se na potřebě regulace. Také podle České asociace sdílené ekonomiky je potřeba vyjasnit pravidla.

V hlavním městě Airbnb dosáhl ročního objemu obchodu 2,2 miliardy korun. „Ten objem je velký a už dnes tento sektor pouze z této platformy je podobně velký jako takzvané konvenční ubytování, to znamená ubytování ve všech dalších hostelech, hotelech a penzionech na území Prahy,“ uvedl předkladatel analýzy státní tajemník pro EU Aleš Chmelař.

Vláda podle něj musí dát samosprávě nástroje k regulaci jak ubytovacích, tak například dopravních služeb. Měli by například dostat možnost říct, kde a v jakém objemu mohou být takové služby poskytovány.

Návrhy připraví končící ministři

Podle premiéra analýza přispěla ke střízlivému pohledu na využívání sdíleného podnikání. „Na jedné straně jsme tu měli nadšené stoupence digitálních technologií a sdílené ekonomiky, na druhou stranu ty, kteří by nejraději všechno nové zakázali. Život vyžaduje střízlivý přístup, pojďme prosím středem,“ uvedl.

Je podle něj nutné nastolit rovná pravidla hry tak, aby nebylo možné vyhýbat se daním či nechovat se k zaměstnancům jako klasičtí podnikatelé. „Nejde o to podnikání dusit, ale nastavit rovná pravidla,“ konstatoval. 

„Některým subjektům, které v ČR působí, nemůžete dát ani obsílku, aby předložily třeba daňové přiznání, protože tady ani žádné sídlo nemají. To nemá nic společného s férovým podnikáním,“ dodal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něj by rozvoj nových služeb neměl být na úkor současných subjektů.

Nebuďme naivní ve vztahu ke sdílené ekonomice, ale na druhou stranu uvědomme si, že svět se mění a budou sem přicházet nové a nové digitální služby.
Bohuslav Sobotka
premiér

Ministři by podle Sobotky měli připravit podklady svým nástupcům, aby nová vláda po říjnových volbách mohla případné legislativní změny provést. Podle vládní analýzy by stanovené regule neměly tvořit překážku a neměly by od sdílení odrazovat, měly by ale bránit nekalé konkurenci a zajistit ochranu spotřebitelů.

Stanovit by se měly třeba minimální požadavky na kvalitu a bezpečnost, odpovědnost platformy a uživatelů za škody či možnost reklamace. Počítá se i s osvětou, na co má uživatel právo. Pro výběr daní by se dala využít takzvaná digitální stopa o transakcích mezi zprostředkovateli a „zákazníky“. 

Analýza počítá se zapojením zástupců platforem do tvorby pravidel. „Sdílená ekonomika přináší ekonomické, ekologické i sociální benefity, zvyšuje dostupnost a kvalitu služeb, vláda by ji proto měla obecně podporovat. V ČR je potřeba především vyjasnit pravidla fungování,“ uvedl předseda představenstva České asociace sdílené ekonomiky Patrik Czetö. Podle něj by měla být známa hranice přivýdělku a podnikání a ty, kteří chtějí své věci či čas sdílet, by neměla zatěžovat přílišná byrokracie. 

Nejen ubytování a doprava, ale i úklid a opravy

Například síť Airbnb nabízí v Česku asi 18 tisíc možností ubytování, z toho velkou část v Praze. Loni se v Česku přes aplikaci ubytovalo 710 tisíc zahraničních turistů. Oproti předchozímu roku jich tak o 59 procent přibylo. Podle kritiků by se mohly v Česku prázdné byty zdanit, aby nezůstávaly bez nájemníků, omezit by se měly i nájmy na krátkou dobu.

„Asi 95 procent jsou komerční záležitosti, pouze 5 procent je faktické sdílení, kdy někdo má byt, odjede a chce ho někomu nabídnout na přechodnou dobu,“ uvedl šéf odborové konfederace Středula.

V Česku se tzv. sdílená ekonomika prosazuje kromě ubytování také v osobní přepravě, sdílení aut nebo v realitním trhu. Existují také aplikace, které pomáhají najít lidi na úklid nebo drobné opravy v domácnosti.

Podíl sdílené ekonomiky by podle odhadů mohl během deseti let vzrůst na dvě procenta HDP Česka, tedy okolo 90 miliard korun. V rámci Evropské unie činil loni hrubý příjem z jednotlivých platforem sdílené ekonomiky zhruba 28 miliard eur.