Výročí Jana Husa připomněly akce v Husinci i Betlémské kapli

Výročí Jana Husa připomněly akce po celém Česku (zdroj: ČT24)

Reformátora Jana Husa v den výročí jeho upálení připomnělo hned několik míst v Česku. Například v Husinci, tedy kazatelově rodišti, nebo na hradě Krakovec, kde Hus pobýval a odkud se v říjnu 1414 vydal na koncil do Kostnice, se pak konají slavnosti Jana Husa. Na bohoslužbu k uctění mučednické smrti mistra Jana Husa bylo možné zajít například do Betlémské kaple, kde kázal. Její záznam lze přehrát v iVysílání.

Bohoslužbu v pražské Betlémské kapli vedl patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta s brněnským biskupem Jurajem Dovalou a farářkou Lenkou Selčanovou. Kázání pronesl olomoucký biskup Rudolf Göbel. Ke slavnostní bohoslužbě zvala i brněnská diecéze Církve československé husitské.

Na mistru Janu Husovi je cenná vytrvalost, určitá odolnost a stálost i pod nátlakem, kterým procházel. To je inspirující.
Tomáš Butta
patriarcha Církve československé husitské

Už dopoledne se sloužila ekumenická bohoslužba v Husinci. „Mě na mistru Janu Husovi fascinuje ta proměna. Nejprve šel za vlastním prospěchem, ale pak pod vlivem četby Bible se úplně změnil a začal sloužit Kristu a lidem,“ cení si na reformátorově osobnosti kazatel Církve bratrské Pavel Fér.

V rodném městě připravili organizátoři pro návštěvníky celodenní program. Více než tři stovky lidí navštívili Centrum Mistra Jana Husa, jehož součástí je i Husův rodný dům. Ten byl před dvěma roky rekonstruován za 26 milionů korun, 20 milionů zaplatilo ministerstvo kultury a Jihočeský kraj, zbytek Československá husitská církev.