Vládním partnerem miliardářova fanklubu nebudeme, říká místopředseda KSČM Skála

Komunisté chtějí být po volbách pouze v takové vládě, kde budou moci prosazovat svůj program. Místopředseda KSČM Josef Skála to řekl v Interview ČT24. Odmítl proto spolupráci s pravicí, ale i s hnutím ANO. Nevyloučil ale tichou podporu jednobarevné vlády, i když jako krajní možnost. Takový kabinet by ale nesměl podporovat politiku NATO, kterou strana dlouhodobě odmítá.

KSČM by podle posledního průzkumu České televize dalo na podzim ve volbách hlas 10,5 procenta voličů, což stranu řadí na třetí příčku za ANO a ODS. Spolupráci ve vládní koalici se ale ostatní politické strany zatím vyhýbají a nehrne se do ní ani samotná KSČM.

Podle Skály nyní komunisté o účast ve vládě neusilují. „Chceme být ve vládě v době, kdy budeme moci prosazovat svůj program. Po těchto volbách se obávám, že tomu tak nebude… Sotva můžeme přijmout odpovědnost za politiku, kterou diktuje například NATO, to je pro nás nepřijatelné,“ řekl v Interview ČT24.

Interview ČT24 s Josefem Skálou (zdroj: ČT24)

Místopředseda strany také považuje za vyloučené, že by komunisté někdy ve vládě spolupracovali s ODS nebo TOP 09. Označil to dokonce za absurdní. Odmítl ale i hnutí ANO: „Těžko si dokážu představit, že by KSČM byla vládním partnerem miliardářova fanklubu.“

Asi nejblíž by tak měla ke koalici s komunisty sociální demokracie. Ostatně její bývalý předseda Bohuslav Sobotka letos v únoru označil bohumínské usnesení, které sociální demokracie přijala v roce 1995 a jež jí zakazuje spolupráci s KSČM, za přežité.

Kdyby se určité otázky daleko více vyhrotily a došlo by ještě k většímu posunu v sociální demokracii doleva, tak si umím představit určitou kooperaci.
Josef Skála
místopředseda KSČM

Skála ale nevyloučil ani tichou podporu jednobarevné vlády, i když ji označil za krajní možnost. „Dokážu si ji představit v situaci, kdy by byla výrazně menším zlem než všechno ostatní,“ podotkl. Zopakoval ovšem, že by taková vláda nesměla podporovat politiku NATO.

Objevují se ale také hlasy, že komunistům postavení v opozici v podstatě vyhovuje, protože nemusí nést žádnou odpovědnost. To ale Skála popírá. Zastoupení komunistů v krajských koalicích podle něj jasně dokládá, že se KSČM vlády nebojí: „Naši lidé odvedli velmi solidní práci. Tam jsme svůj koaliční potenciál uplatnili.“

Moderní socialismus

Komunisté chtějí ve volbách uspět s moderním socialismem. Podle Skály přibývá lidí, kterým chybí sociální jistoty a garance, které kdysi měli. „Až lidé narazí na ještě větší problémy než dnes, a to se nepochybně stane, protože vývoj kapitalismu je v sestupné spirále a v řadě směrů degeneruje, dojdou sami k poznání, že je třeba změna,“ domnívá se.

Změny chce strana dosáhnout mimo jiné obnovením ekonomické suverenity Česka. „Za hubičku jsme vydali kapacity našeho průmyslu nebo zemědělství do cizích rukou. Naprosto absurdně a hluboko pod tržní cenou. Jednou z posledních kauz je OKD. Tyto kapacity živily všechny a bez většího problému. Dnes jsme do značné míry gastarbeitři ve vlastní zemi. Kapitál se vyvádí do zahraničí, to vše je třeba zvrátit,“ tvrdí Skála.

Pavlačové povídání v ÚSTR

Komunisté chtějí zrušit i Ústav pro studium totalitních režimů. „Neprovozuje vědu, ale pavlačové povídání. Věda si klade konkrétní otázky a hledá na ně seriózní odpovědi. Ústav se domnívá, že odpovědi zná, a podstrkuje pod ně roztodivné papíry,“ konstatoval Skála.

Vadí mu i to, že v ústavu nemohou pracovat komunisté, i když je podle něj nejvíc obětí totalitních zločinů právě v jejich řadách. „To je, jako byste chtěli zkoumat holocaust a jediný, kdo by tam nesměl pracovat, by byli Židé,“ podotkl.

Celý rozhovor si můžete přehrát v přiloženém videu.