Vládní koalice ČSSD s komunisty? Žádný problém, oznámil Sobotka. Nevadila by ani Zemanovi

Zákaz spolupráce s komunisty považuje Sobotka za přežitý (zdroj: ČT24)

Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka považuje bohumínské usnesení, které sociální demokracie přijala v roce 1995 a zakazuje jí spolupráci s KSČM, za přežité. Případná vládní koalice ČSSD s komunisty po příštích parlamentních volbách by podle něj tak nebyla problém. Sobotka to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny, kde znovu připomněl i dosavadní spolupráci obou stran na krajské a komunální úrovni. Prezident Miloš Zeman nevyloučil, že by jmenoval vládu i se zástupci komunistů.

„Bohumínské usnesení vězí v historii. Formálně se ani není potřeba k němu vracet. Bylo přijato v nějakém historickém kontextu v době, kdy byla na politické scéně úplně jiná situace,“ řekl Sobotka. Podle něj lidi nezajímá, jestli toto usnesení platí, nebo neplatí, to je spíš debata pro politology.

Podobný názor mají i další představitelé strany. „Politika, zejména v sociální oblasti, je s KSČM poměrně blízká. Pokud bychom neumožnili využít potenciálu, který KSČM dávají voliči, tak to oslabuje i naši politiku,“ domnívá se šéf sněmovního klubu ČSSD Roman Sklenák. Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa záleží případná spolupráce na volebním výsledku a programových shodách.

Pokud jde o spolupráci s ČSSD, v roce 2012 jsme ji realizovali v devíti, poté v osmi krajích. Nyní ji realizujeme v kraji Ústeckém. Pokud jde o jinou spolupráci, je to otázka volebního výsledku a programové shody.
Vojtěch Filip
předseda KSČM

V Česku podle Sobotky v současné době ale není prostředí, aby po volbách vznikla čistě levicová vláda. Může podle něj však vzniknout proevropská vláda, která bude respektovat sociální smír.

Vznik levicové vlády ČSSD a KSČM po říjnových volbách není  v tuto chvíli pravděpodobný ani podle preferenčních čísel. Strany by podle lednových průzkumů dohromady dosáhly velmi podobného výsledku jako samotné hnutí ANO.

Bohumínské usnesení je anachronismus, který do této doby skutečně nepatří.
Zdeněk Jičínský
bývalý poslanec a dlouholetý člen ČSSD

Vládu by tak mohl skládat jeho předseda Andrej Babiš. Sobotka ale variantu, že by se sociální demokracie pod jeho vedením podílela na vládě, které by předsedal Babiš, odmítá.

„To není moje představa ani můj plán, abychom byli juniorním partnerem. Dovedu si představit pokračování koalice, která je dnes, ale jen tehdy, pokud vládu povede ČSSD a bude na ni mít rozhodující vliv,“ sdělil pro ČT Sobotka.

Filip: Velmi mě zklamalo, jak se Sobotka zachoval vůči migrační vlně (zdroj: ČT24)

Babiš v reakci uvedl, že mu vyjádření Sobotky připomíná někdejší dohodu předsedů ČSSD a KDU-ČSL Jiřího Paroubka a Miroslava Kalouska o společném kabinetu závislém na komunistech. „Moc tomu nerozumím, pan premiér je strašně aktivní. Blíží se jejich sjezd, tak to bude asi důvod, že každý den s něčím přichází,“ uvedl vicepremiér. „My bychom samozřejmě s komunisty do vlády nešli nikdy, protože máme úplně jiný program a jinou ideologii,“ dodal.

Koalice s KSČM nepřipadá v úvahu ani pro vládní lidovce. „Spolupráce s komunisty do té doby, dokud tam budou stalinisté a bude to nereformovaná strana, nepřichází v úvahu,“ konstatoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Na vládní úrovni vylučuje spolupráci s komunisty i TOP 09, která navíc odmítá i hnutí ANO. „Obě tyto strany sledují mnohem autokratičtější správu země, než je liberální demokracie,“ prohlásil předseda Miroslav Kalousek. 

ODS před společnou vládou sociálních demokratů a komunistů varovala už několikrát. „Tak pro ČSSD by už vládní koalice s komunisty nebyla problém. Alespoň víme, na čem jsme (a voliči taky)…,“ napsal na Twitteru šéf strany Petr Fiala. 

Sobotka: Podmínkou je NATO a evropská orientace

Spolupráci sociální demokracie s KSČM na vládní úrovni připustil Sobotka už dříve, podmínil to ale určitými podmínkami, a to pokud by komunisté nezpochybňovali členství Česka v Severoatlantické alianci a proevropskou orientaci vlády.

Zdeněk Jičínský: Bohumínské usnesení je dnes anachronismus (zdroj: ČT24)

Bohumínské usnesení přijali sociální demokraté na sjezdu v roce 1995 a zapovídá straně spolupráci s extremistickými stranami. Konkrétně jmenuje například KSČM. Přesto ale sociální demokraté měli od té doby koalice s komunisty v krajích i obcích. 

Zemanovi by ve vládě vadila jen DSSS

Prezident, za jehož předsednictví sociální demokraté zákaz spolupráce s komunisty přijali, nevyloučil, že by jmenoval vládu i se zástupci KSČM. Novinářům řekl, že by jmenoval vládu na základě výsledku voleb s jedinou výhradou. „Nechtěl bych, aby ve vládě byli ministři za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS), protože tuto stranu pokládám za neonacistickou,“ řekl na tiskové konferenci v Nové Pace na závěr své cesty po Královéhradeckém kraji.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zeman je i pro zrušení bohumínského usnesení. Poznamenal, že ještě jako člen ČSSD ho označil za zastaralé a překonané. „Nicméně na rozdíl od premiéra Sobotky se domnívám, že je zapotřebí dodržovat elementární právní kulturu. Když nějaký orgán, v daném případě sjezd, nějaké usnesení přijme, tak by ho také tentýž sjezd měl zrušit,“ poznamenal.

O zrušení bohumínského usnesení by na březnovém sjezdu v Brně chtěla jednat skupina sociálních demokratů z Plzeňska. Sobotka ale nepokládá za nutné otázku usnesení na sjezdu formálně rušit. Stačí ho podle něj prohlásit za vyhaslé.