Koalice lidovců a Starostů chce přidat učitelům a propojit vzdělání s praxí

Koalice lidovců a Starostů zveřejnila ve čtvrtek v Praze předvolební program pro podzimní volby do sněmovny. Mezi hlavní lákadla patří zvýšení platů učitelů až na 130 procent průměrné mzdy. Předsedové KDU-ČSL a STAN Pavel Bělobrádek a Petr Gazdík zdůrazňují, že kvalitní školství považují za základní podmínku pro budoucí konkurenceschopnost Česka.

„Bez kvalitního, dobře zaplaceného a spokojeného učitele, který má také svoje dobré postavení v rámci společnosti i ve škole, nemůže být kvalitní vzdělání. Bez kvalitního vzdělání nemůže být dobrá věda a výzkum, nemůže být ani vysoká inovativní schopnost našeho průmyslu, nemůže být ani konkurenceschopnost. Proto je vzdělání naše priorita,“ uvedl k tomu Bělobrádek.

„Pokud nemáme jako země do budoucna být skanzenem pro asijské ekonomiky, kam se budou jezdit dívat, jak to tady kdysi fungovalo ve 20. století za časů průmyslové revoluce, tak musíme výrazným způsobem posílit vzdělání a propojit je s praxí,“ dodal Gazdík.

Koalice Lidovců a Starostů slibuje, že v případě svého vstupu do vlády prosadí do roku 2021 zvýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy. Zasadí se také o to, aby především ve středních školách působili odborníci z praxe a aby se posílila spolupráce mezi firmami a učebními obory.

Na pedagogických fakultách by se podle nich měl zvýšit důraz na moderní trendy, aby jejich absolventi dokázali dobře připravit děti na výzvy 21. století.

Vedle toho zástupci koalice slibují, že zajistí dostatek míst v mateřských školách pro děti od tří let a budou podporovat i alternativní formy předškolního vzdělávání, jako jsou lesní školky. Část školních pořadů pak má být vysíláno v originálním znění s titulky, čímž se mají podpořit jazykové schopnosti dětí.