Miliardové škody v kauze ROP Severozápad zatím Ústecký kraj nevymáhá

Miliardové škody v kauze ROP Severozápad Ústecký kraj nevymáhá (zdroj: ČT24)

Radní Ústeckého kraje se budou rozhodovat, zda se bude samospráva domáhat náhrady škody v kauze ROP Severozápad. V pravomocném rozsudku odkázal soud s náhradou škody na civilní řízení. Kraj požadoval 628 milionů korun, řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). K vymáhání škody vyzval Leo Steiner, bývalý zastupitel a úředník, který na úřadu ROP krátce pracoval a na machinace s rozdělováním dotací upozorňoval.

„Ústecký kraj dostal teprve před několika dny rozsudek v písemné podobě a rada se tím doposud nezabývala,“ uvedl hejtman. Steiner, jenž před pěti lety zveřejnil některé informace ze zákulisí rozdělování dotací, řekl, že kraj zatím nevymohl nic v případech projektů financovaných z ROP Severozápad.

Steiner zaslal hejtmanovi a zastupitelům otevřený dopis ohledně vymáhání škod. „Nereagoval hejtman ani nikdo z 54 zastupitelů,“ řekl na zasedání zastupitelů Steiner. Celkové škody podle něj jsou v řádech miliard korun. „Nevymohla se ani koruna. Je tomu tak proto, že Ústecký kraj ani Krajská zdravotní od viníků, kteří byli nebo v tuto chvíli jsou před soudem, nic nechtějí,“ zdůraznil.

Hejtman uvedl, že věc není jednoduchá. „Myslím, že po tom, co jsme všechno kolem ROPu zažili, se vyplatí určitá obezřetnost, a dokud není nějaká jistota, tak na nikoho neukazovat prstem,“ uvedl Bubeníček.

Regionální operační program Severozápad provázely od roku 2010 velké potíže a soudy dosud řeší několik trestních kauz. Program byl téměř dva roky pozastaven. Úřady k tomuto kroku přistoupily kvůli neprůhlednému rozdělování peněz, velkým chybám v projektech a obvinění úředníků a politiků.

Odblokovat program se podařilo poté, co Karlovarský a Ústecký kraj souhlasily se zaplacením korekcí za chyby při rozdělování dotací. Kraje splácejí 900 milionů korun, z toho Karlovarský zhruba 308 milionů korun a Ústecký 598 milionů korun. V programu se nepodařilo vyčerpat asi 3,5 miliardy korun.