Zeman se nebude ptát Ústavního soudu, zda demise premiéra znamená konec vlády

Události: Zeman se nebude ptát, co znamená demise premiéra (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se zatím neobrátí na Ústavní soud s dotazem na výklad ústavy ohledně jmenování a odvolávání vlády. Téma podle něj není aktuální. V době vládní krize Hrad spekuloval, zda při demisi premiéra automaticky musí skončit celá vláda a zda je nutné vyhovět návrhu premiéra na odvolání ministra. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský před několika dny uvedl, že s premiérem končí celá vláda a diskuse kolem této otázky jsou zbytečné.

Na začátku května premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že podává demisi, čímž chtěl z kabinetu odstranit ministra financí Andreje Babiše (ANO). Podle ústavních zvyklostí padá s premiérem celá vláda. Jenže z Pražského hradu zaznělo, že prezident má jiný výklad ústavy. Demise premiéra podle něj neznamená automaticky demisi vlády.

Miloš Zeman
Zdroj: ČT24

V rozhovoru pro TV Barrandov Miloš Zeman sdělil, že v okamžiku, kdy šéf kabinetu rezignuje, jmenuje nového premiéra. Premiér proto stáhl demisi a požádal o odvolání Andreje Babiše. Pro jasný výklad ústavy se na soud chtěl obrátit jak premiér, tak prezident.

Zeman vynadal Rychetskému

„To, že demise premiéra je demisí celé vlády, je dávno vyjudikováno. Na tom se shodne napříč nejen politická, ale i celá akademická fronta. O tom není pochyb,“ vyjádřil se ke sporu předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Já jsem Pavlovi vynadal, protože si vůbec neuvědomil, že má jako člena Ústavního soudu profesora (Jana) Filipa, který přesně tento výklad zastává,“ oponoval prezident.

Podle prezidenta jeho varianta platí, pokud vláda o podání demise nehlasuje, než ji premiér podá. „Což mimochodem byl případ Sobotkovy vlády, tak ať se ústavní soudci rozhodnou mezi sebou,“ vzkázal odborníkům Zeman „Bylo by to tak rychlé rozhodnutí a tak jednoznačné, že to samo o sobě by bylo důkazem toho, že měnit ústavu je naprosto v tomto ohledu zbytečné,“ poznamenal Rychetský.

Politiky prohlášení předsedy Ústavního soudu je nepřekvapilo. „Pan prezident prostě jenom buranským způsobem popíral ústavu a její zvyklosti,“ soudí předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že Rychetského interpretaci podpořili všichni právníci, s nimiž hovořil.

O možných změnách ústavy se v Poslanecké sněmovně a Senátu diskutuje už roky. Zatím poslední změnou bylo omezení imunity poslanců, senátorů a soudců Ústavního soudu pouze na dobu jejich mandátu.

Vydáno pod