Politici kvůli Zemanovu vystoupení hovoří o degradaci prezidentského úřadu

Události: Politici kritizují Zemanovy výroky o premiérovi (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman opět zkritizoval premiéra Sobotku v souvislosti s výměnou ministrů jen několik měsíců před volbami. V rozhovoru pro TV Barrandov mimo jiné řekl, že má charisma lahve od okurek.

Zemanovo vyjádření, které obsahovalo i vulgarismus, politici označili za „další lžíci bahna ze dna hnojiště“ či degradaci prezidentského úřadu. Sám Sobotka na summitu v Bruselu reagoval s tím, že u prezidenta dochází k rozpadu osobnosti.

Zeman v rozhovoru v souvislosti s odvoláním bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO) uvedl, že by považoval za slušné chování, kdyby Sobotka neusiloval čtyři měsíce před volbami o jeho odvolání. V rámci hodnocení členů vlády jej označil za šedivou bytost, která má charisma lahve od okurek.

Sobotka v reakci na rozhovor uvedl, že u prezidenta zřejmě dochází k rozpadu osobnosti, a vyslovil obavu, že se situace bude zhoršovat. „Obávám se, že na straně prezidenta dochází k určitému rozpadu osobnosti, a obávám se, že to bude pouze čím dál tím horší,“ řekl šéf kabinetu. 

Události, komentáře: komentátor Petr Kamberský a politolog Jiří Pehe (zdroj: ČT24)

Němcová: Degradace úřadu

Zemanova slova ostře odsoudila někdejší předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Poslední výroky nadále stupňují degradaci prezidentského úřadu. To má za následek prohlubující se frustraci občanů z politiky,“ sdělila v tiskovém prohlášení. Zeman podle ní nerespektuje etické požadavky, které na něj klade jeho funkce a dostává společnost do stavu, který vyhovuje pouze jemu.

Podle Němcové šíří Zeman nenávist a netoleranci. „Jeho soustavný atak na slušnost, odpovědnost a na dodržování psaných i nepsaných pravidel způsobil propad politické kultury v České republice na samé dno,“ uvedla s tím, že hlava státu připomíná nejtemnější postavy českých moderních dějin, které v komunistické éře prezidentský úřad zastávaly. Zdůraznila, že Zeman poškozuje obraz země ve světě.

Podobné výroky snad ani nemá cenu komentovat. Je mi líto, že Miloš Zeman takto dál snižuje úroveň politické debaty i vážnost prezidentského úřadu. Lidé si zaslouží důstojnější hlavu státu a ODS udělá vše pro to, aby se tak po volbách stalo.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Místopředseda opoziční TOP 09 Marek Ženíšek na sociální síti Twitter vyjádřil přání, aby Zeman neobhájil svou funkci. „Včerejší televizní vystoupení prezidenta byla jen další lžíce bahna ze dna hnojiště. Už jen půl roku,“ napsal Ženíšek.

„Trochu mi uniká ústavní smysl podlézání bývalé manželce amerického prezidenta a nadávání vlastnímu premiérovi do sviní. To této zemi slouží?“ tázal se poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal. Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že není Sobotkovým příznivcem, ale Zemanovy výroky představují dno politické kultury. „Je to ostuda. Zemanova ostuda,“ napsal.

„Jestliže někdo zastává určitou funkci a je politikem, tak by měl zachovávat nějaké standardy,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO. „Nelíbilo se mi to,“ dodal. „Vážím si premiéra České republiky. To už bohužel nemohu říci o prezidentovi,“ uvedl poslanec ČSSD Václav Votava. Prezidenta se naopak zastal poslanec Tomio Okamura (SPD), který uvedl, že sice někdy volí silná slova, ovšem v tomto případě s ním souhlasí.

Vondráček (ANO): Politické špičky by se měly vyjadřovat s noblesou (zdroj: ČT24)

Prezident se také v rozhovoru pro TV Barrandov věnoval hodnocení jednotlivých ministrů Sobotkova kabinetu. K nejhorším podle Zemana patří ministři zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Tak vlastně, jestli to není pochvala,“ zauvažoval Jurečka.

Výrokem prezidenta na adresu premiéra se už jednou zabývala Poslanecká sněmovna. Vloni v lednu chtěla ODS, aby se Miloš Zeman omluvil za výrok o kalašnikovu. Poslanci nakonec bod na program nezařadili.

  • Zeman o Sobotkovi:
  • „Mám-li být smířlivý, musím říci, že lidsky dokážu pochopit, jestliže zrádce omlouvá svoji vlastní zradu.“ (8. března 2015; reakce na Sobotkovo tvrzení, že po roce 2003 lze v Zemanově jednání pozorovat poškozování ČSSD)
  • „Svou váhavostí, svou nerozhodností a řadou dalších zdánlivě smířlivých a zdánlivě humanistických gest, která podle mého názoru nedoceňují reálné nebezpečí.“ (26. listopadu 2015; odpověď na dotaz, zda premiér ohrožuje svým postojem k migrační krizi bezpečnost ČR)
  • „Víte, já jsem starý pán. A já s úsměvem přehlížím klukovské drzosti, jako je tato.“ (26. listopadu 2015; reakce na Sobotkovu kritiku prezidentova vystoupení na jednom pódiu s představiteli Bloku proti islámu)
  • „Vztahy s premiérem bych nedramatizoval, a už vůbec bych to neviděl osobně. V každé demokratické společnosti existují rozdílné názory.“ (29. listopadu 2015)
  • „Bohužel, a ještě jednou bohužel, prezident nemá takovou kompetenci.“ (6. prosince 2015; odpověď na dotaz, zda odvolá premiéra z funkce kvůli jeho postoji k migrační krizi)
  • Sobotka o Zemanovi:
  • „Prezident republiky by se takovým způsobem vyjadřovat neměl. Sráží to pověst prezidentského úřadu, dává to velmi špatný příklad zejména mladým lidem a rozhodně nám to nedělá dobré jméno v zahraničí.“ (3. listopadu 2014; reakce na vulgarity v pořadu Hovory z Lán)
  • „Zásluhy Miloše Zemana na úspěších strany v letech 1993–2002 jsou nezpochybnitelné. … Počínaje neúspěšnou prezidentskou volbou v roce 2003 lze v jeho dalším politickém angažmá pozorovat příklady jednání, které sociální demokracii poškozovalo.“ (zpráva pro sjezd ČSSD v březnu 2015)
  • „Já myslím, že jsme profesionálové a že jsme schopni komunikovat, navzdory tomu, že na některé otázky máme odlišný názor. Určitě se lišíme i v tom, co je a co není moderní levicová politika.“ (11. března 2015)
  • „Já bych přirozeně uvítal, kdyby přístup pana prezidenta obecně k zahraniční politice a k diplomacii byl o něco více profesionální.“ (6. dubna 2015; reakce na výrok, že velvyslanec USA v ČR má zavřené dveře na Hrad)
  • „Pokud jde o uprchlickou krizi, prezident ničím nepřekvapil. Zůstal u svých předsudků a svého obvyklého zjednodušování.“ (26. prosince 2015; reakce na prezidentův vánoční projev)
  • „I když s prezidentem republiky nemáme na všechno stejný názor, i pro rok 2016 platí, že budeme v pravidelném kontaktu a budeme spolupracovat v zájmu občanů a dobrého fungování České republiky.“ (2. ledna 2016)