Po další razii v příbramské věznici bylo kvůli drogám obviněno 22 lidí

Po letos již třetí razii v příbramské věznici Bytíz kvůli pašování drog bylo obviněno 22 lidí, z toho 12 vězňů. Po předchozích dvou proběhla nyní zatím největší akce. Drogy přenášeli do věznice lidé ve výkonu trestu z venkovního pracoviště v tělních dutinách.

Zatím poslední akce proběhla v úterý. Ve spolupráci s vězeňskou službou zadrželi policisté 22 lidí ve věku 21 až 63 let, kromě vězňů šlo o jejich příbuzné, kamarády a známé. Podle mluvčí příbramské policie Moniky Schindlové pašovali do bytízské věznice léčiva, pervitin a marihuanu.

Při šesti domovních prohlídkách pak policisté zabavili varnu, léky, konopí a injekční stříkačky. Pět hlavních organizátorů z řad vězňů úkolovalo podle mluvčí ostatní členy skupiny, kteří na svobodě nelegálně obstarávali návykové látky. Předávali je odsouzeným na venkovním pracovišti. Vězni je poté pronášeli dovnitř, například v tělních dutinách.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Drogy užili pro vlastní potřebu nebo je distribuovali mezi ostatní vězně, z prodeje měli finanční prospěch, nebo je měnili za tabák a kávu,“ uvedla Schindlová. V jednom případě pracovníci věznice také zadrželi poštovní zásilku se stovkou tlumicích léků.

Už před dvěma měsíci se ukázalo, že drogy se dostávaly do věznice například v kancelářském lepidle, sušenkách, umělém sladidle, nebo třeba zažehlené mezi stránky časopisu.