Důvěra ve vládu šla dolů. Hůř lidé hodnotí Sobotku než Babiše

Počínání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) během vládní krize vnímá pozitivně jenom osmnáct procent lidí. Zato Andreje Babiše (ANO), který odešel z postu ministra financí, i prezidenta Miloše Zemana, který byl kritizován, že otálel s Babišovým odvoláním, ohodnotilo pozitivně po 43 procentech respondentů. Vyplývá to z průzkumu, který zpracovala agentura Kantar TNS v rámci projektu Trendy Česka pro Českou televizi.

Více než polovina Čechů vnímala počínání všech tří politiků během vládní krize negativně. Nejméně pozitivně byl ale v tomto ohledu hodnocen premiér Bohuslav Sobotka, kterého velmi nebo spíše pozitivně hodnotila jenom necelá pětina z dotázaných. V případě Andreje Babiše a Miloše Zemana to přitom bylo přes dvě pětiny.

Z analýzy dat také vyplynula částečná provázanost mezi hodnocením Andreje Babiše a Miloše Zemana. Lidé, kteří hodnotí Andreje Babiše pozitivně, mají tendenci hodnotit pozitivně také Miloše Zemana a opačně.

Z hlediska politických preferencí kladněji hodnotí Sobotkův přístup při krizi podporovatelé pravice, ale také lidovců. Přímo mezi příznivci ČSSD, jíž je předsedou, dosahuje premiér spíše průměrného hodnocení. Babiš se zase těší přirozeně největší podpoře mezi příznivci hnutí ANO, z ostatních stran jsou to pak především podporovatelé levice, v tomto ohledu sympatizanti KSČM.

Míra pozitivního hodnocení Babiše s ohledem na počínání ve vládní krizi významně narůstá s věkem a naopak klesá s vyšším vzděláním. Podporu mu také vyjadřují lidé ekonomicky neaktivní a s ohledem na věk se jedná především o důchodce. Sobotkovo jednání ve vládní krizi kladněji hodnotí lidé ve věku 45 až 59 let a lidé s vysokoškolským vzděláním.

Vládní krize získala obrysy začátkem května, kdy Sobotka podal demisi celé vlády, a to kvůli kauzám předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše. Krok zdůvodňoval obavou, že kdyby Babiše pouze odvolal z funkce, mohl by šéf hnutí ANO „hrát roli mučedníka“.

Když potom ale prezident Miloš Zeman přišel s výkladem, že jde o demisi pouze premiéra a nikoli celého kabinetu, Sobotka obrátil a místo demise vlády zaslal na Hrad pouze návrh na odvolání Babiše. Hrad však rozhodnutí o Babišově odchodu odložil kvůli cestě do Číny. Zeman tak byl kritizován, že v této věci otálí. Nakonec ale jmenoval jako nového ministra financí Ivana Pilného (ANO).

Vláda ztrácí důvěru

Květnová vládní krize se také zřejmě promítla do hodnocení politické situace a do důvěry občanů vůči vládě. V obou případech došlo ke značnému propadu.

Průzkum agentury Kantar TNS pro ČT
Zdroj: Kantar TNS

Za dobrou označilo v květnu politickou situaci jenom 14 procent dotázaných. Podle 46 procent lidí byla spíše špatná a podle 37 procent dokonce velmi špatná. O měsíc dřív bylo kladné vnímání politické situace o 15 procentních bodů vyšší.

V případě vnímání vlády jsou čísla lepší. Důvěru vládě v květnu vyjádřilo 26 procent lidí, což je propad o deset procentních bodů. Analýza sociodemografických charakteristik ukazuje, že vládě mají tendenci důvěřovat více muži než ženy a dále lidé ve věku 18 až 29 let a lidé s vyšším vzděláním.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost Kantar TNS. Sběr dat probíhal ve dnech 9. 5. až 29. 5. 2017 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Dotazování na hodnocení počínání politiků během vládní krize bylo uskutečněno ve dnech 22. 5. až 29. 5. 2017 na reprezentativním vzorku 514 respondentů.