Na Ďáblickém hřbitově si připomněli dětské oběti komunismu

Památku dětí, které se narodily matkám vězněným komunistickým režimem a které ve věznicích většinou i zemřely, si připomněli lidé na Ďáblickém hřbitově v Praze. Iniciativa Bez komunistů.cz vyzvala úřady, aby se zabývaly zločiny na lidech, kteří jsou na hřbitově pohřbeni.

V části hřbitova jsou náhrobky se jmény 43 dětí, skutečný počet pohřbených dětských obětí je však mnohem vyšší.

„Děti vězněných žen umíraly především pro neposkytnutí dostatečné lékařské péče, někdy zjevně i týráním,“ uvedl Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz a upozornil, že tyto zločiny nebyly nikdy vyšetřeny.

Pieta začala v 17 hodin duchovním slovem faráře, účastníci vzpomínkové akce pak předčítali 43 jmen dětí. Iniciativa také představila výzvu úřadům státu, aby se zločiny na zde pohřbených lidech zabývaly.

Kromě iniciativy Bez komunistů.cz se pietního aktu zúčastnili také zástupci Sdružení bývalých politických vězňů a dalších organizací usilujících o důkladné prozkoumání pohřebiště v Ďáblicích, kam své oběti pohřbíval komunistický i nacistický režim.

Celé hromadné pohřebiště v Ďáblicích je od letoška národní kulturní památkou. Nachází se zde podle odhadů minimálně 2800 ostatků, z toho zhruba 200 politických vězňů a dalších příslušníků druhého a třetího odboje.