Občanky s čipem nejspíše budou od příštího roku, zrychlí kontakt s úřady

Senátem prošla novela, která plošně zavádí občanské průkazy s čipem. Umožní také vydávat občanské průkazy a cestovní pasy ve zkrácené lhůtě do druhého pracovního dne. Horní komorou prošel zákon bez větších výhrad, nikdo nehlasoval proti němu. Podepíše-li ho prezident,  začnou se v průběhu příštího roku vydávat výhradně průkazy s čipem.

Senátoři o normě nedebatovali, ačkoli v Poslanecké sněmovně zněly od opozice výhrady, že bude nutné zákon brzy novelizovat, protože krátce po něm bude zavedena elektronická identita. V horní komoře se však do možné debaty nikdo nepřihlásil a při hlasování podpořilo novelu zákona o občanských průkazech 65 ze 72 přítomných senátorů, ostatní se zdrželi.

Zákon ještě půjde na Hrad, ani prezidentský podpis však nespustí smršť bezprostředních změn, úřady budou mít na přípravu rok. Účinnost zákona totiž bude dvanáct měsíců od vyhlášení.

Občanské průkazy s čipem je možné získat už nyní, ale za poplatek. Nově by měly být zdarma. Každý čip občanského průkazu bude mít podle záměru takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy. Díky tomu bude možné podávat z domova dokumenty, s nimiž se zatím musí na úřad.

Zároveň novela umožní podstatně rychlejší vydávání osobních dokladů. Za příplatek je úřady dokážou vydat do 24 hodin od podání žádosti, ovšem s tím, že bude třeba dojet si pro nový doklad na ministerstvo vnitra (žádost bude možné podat i na úřadech obcí s rozšířenou působností). Přímo na obecním úřadu bude možné převzít pouze doklady vydané v pětidenní lhůtě.

Za občanský průkaz vydaný do 24 hodin také bude nutné zaplatit tisíc korun, u dětí mladších 15 let 500 korun. Cestovní pas vydaný do druhého dne potom přijde dokonce na 6000 korun a u dětí na 2000. Doklady vydané v pětidenní lhůtě budou zhruba o polovinu levnější.