Česko zažilo první tropický den roku. V Průhonicích naměřili téměř 34 stupňů

Českou republiku čekají první letošní tropy (zdroj: ČT24)

Na jednašedesáti místech v republice meteorologové naměřili víc než třicet stupňů Celsia, a Česko tak zažilo první tropický den tohoto roku. Vůbec nejtepleji bylo v Průhonicích u Prahy, kde se rtuť dostala na 33,7 stupně. Středoevropské tropy čekají zemi ještě v úterý, už během odpoledne ale předpověď očekává zatahování oblohy a příchod bouřek.

„Loni přišel první tropický den o sedm dnů dřív, ale v průměru je to nejčastěji právě květen, kdy v Česku poprvé registrujeme den s teplotou aspoň třicet stupňů,“ uvádí meteorolog ČT Michal Žák. „V roce 2000 jsme takový den zaznamenali už 23. dubna, naopak v roce 2013 jsme si na něj počkali do 17. června.“

Největší vedra zasáhla především střed Čech; více než třetina ze zaznamenaných tropických teplot připadla na místa ve Středočeském kraji a Praze. Druhá nejvyšší teplota po Průhonicích byla také zaznamenána nedaleko Prahy – v Husinci, kde rtuť vyšplhala na 33 stupňů. I třetí nejvyšší údaj byl ze středních Čech, a to z Tuhaně, kde bylo 32,6 stupně.

V Průhonicích bylo pondělí výjimečné i kvůli překonání dvou rekordů. Padla jednak nejvyšší teplota pro dnešní den, původní maximum z roku 1932 činilo 30 stupňů. Zároveň byl překonán i rekord pro celý květen, původní z 22. května 1950 byl 31,5 stupně.

V úterý se Česko rozpálí ještě víc

Jasná či polojasná obloha bude i v úterý, kdy se maxima teplot budou pohybovat mezi devětadvaceti až třiatřiceti stupni – bude tedy ještě tepleji než v pondělí a tropické hodnoty by mělo hlásit ještě větší množství stanic než na startu pracovního týdne.

Meteorologové v této souvislosti varují před velmi vysokým UV indexem nad českým územím, který vyjadřuje intenzitu slunečního ultrafialového záření. „Může za to velmi tenká ozónová vrstva, které je až o dvacet procent tenčí než obvykle. Proto má slunce takovou sílu,“ vysvětlil meteorolog ČT Vladimír Piskala.

Nejrychleji slunce opaluje, případně spaluje mezi jedenáctou hodinou dopolední a třetí odpoledne. Lidé by se měli pokud možno zdržovat ve stínu a přímému slunečnímu záření se vystavovat pouze po užití opalovacích krému s vysokým UV faktorem. I to ale jenom do času; jasná obloha totiž nevydrží dlouho.

Začátek sezony plováren a koupališť: Studená voda a rychlé spálení (zdroj: ČT24)
  • Vysoké teploty mohou vést k přehřátí a dehydrataci organismu. Lidé by proto měli omezit tělesnou zátěž, používat ochranné prostředky a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Je vhodné pít dostatečné množství nealkoholických nápojů bez kofeinu.

Dvojí výstraha: Před horkem i bouřkami

Už během úterního dopoledne začne přibývat mraků, meteorologové očekávají oblačno až zataženo, přidají se místy přeháňky, déšť i bouřky. „Ojediněle mohou být silné,“ varoval Piskala s tím, že by mohlo napršet až 40 litrů na metr čtvereční. „Zároveň ale čekáme velké rozdíly. Na některých místech budou bouřky docela intenzivní, o pár kilometrů dál nemusí pršet vůbec,“ hádá meteorolog.

Nejvyšší prudkosti dosáhnou bouřky v úterý večer a v noci na středu. Od úterní jedné hodiny odpolední až do deseti večer tak platí pro všechny české kraje a Vysočinu hned dvojí meteorologická výstraha – a to jak před silnými bouřkami, tak před kulminujícími vysokými teplotami. 

 Ve druhé polovině týdne ustoupí oblačnost a teploty budou mezi dvaadvaceti a šestadvaceti stupni, letnější počasí by mohlo být na jihovýchodě republiky s maximy okolo dvaceti osmi stupni, na severu se naopak očekává teplota kolem dvacítky. O víkendu by pak mělo být spíše oblačno s přeháňkami a ojediněle také bouřkami.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24