Rusňák skončil v ANO. Sobotka se ptá, proč jeho tchyně Schillerová zůstává Babišovou náměstkyní

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vzkázal šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, že by mu měl poděkovat za odmítnutí návrhu, aby po něm resort financí převzala náměstkyně Alena Schillerová. Reagoval tak na kauzu údajných úniků informací z policejních spisů, v níž byl mezi jinými obviněn i majitel investiční skupiny DRFG David Rusňák. Jeho tchyní je právě Babišova náměstkyně. Přestože od Rusňáka se Babiš razantně distancoval, Schillerová na ministerstvu zůstává, podivil se premiér. Rusňák mezitím ukončil své členství v ANO. Soud poslal v sobotu do vazby sedm lidí.

„Sleduji, jak prudce změnil Andrej Babiš názor na brněnského milionáře Rusňáka. Ještě před týdnem mi nutil Rusňákovu tchýni, paní Schillerovou, jako novou ministryni financí a strašně se rozčiloval, když jsem její nominaci odmítl. Dnes by mi měl za mé rozhodnutí poděkovat! Zachránil jsem ANO od ještě většího maléru,“ napsal premiér na sociální síti Facebook.

Obviněný Rusňák byl členem hnutí, kterému na volební kampaň podle Sobotky přispěl částkou milion a 700 tisíc korun. Jeho manželka Petra Rusňáková zasedá za ANO v brněnské městské radě. Rusňákovu tchyni Schillerovou za sebe Babiš navrhl do čela resortu financí, odkud jej Sobotka odvolal.

Právě vazba Schillerové na Rusňáka premiérovi vadila. „Výběr paní Schillerové je navíc silnou vazbou její rodiny na brněnské hnutí ANO a jednoho z největších sponzorů hnutí ANO, podnikatele Rusňáka,“ odůvodnil Sobotka, proč Schillerovou za ministryni nechce.

Alena Schillerová se celý profesní život věnuje daňové problematice. V roce 1991 začínala jako právnička na finančním úřadě Brno-venkov, kde v roce 2006 usedla až do ředitelského křesla. Od ledna 2013 do června 2014 působila jako zástupkyně ředitele a vedoucí odboru metodiky a výkonu daní jihomoravského finančního úřadu, poté byla rok a půl ředitelkou odboru právního a daňového procesu Generálního finančního ředitelství.

Působila jako náměstkyně ministra financí Andreje Babiše, poté co Babiš odešel z funkce šéfa rezortu financí, nastoupila v prosinci 2017 na jeho místo. 

Její dcera Petra Rusňáková je členkou hnutí ANO, v komunálních volbách na podzim 2014 byla zvolena do brněnského zastupitelstva a následně se stala radní se zaměřením na marketing a cestovní ruch.

Alena Schillerová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Sobotka: Proč Schillerová zůstává?

Babiš spojování Rusňákova případu s nominací Schillerové odmítl, brněnského investora chce ale vykázat ze stranických řad. „Pro nás je nepřijatelné, abychom měli takové sponzory. Já jsem okamžitě nařídil krajské organizaci Jihomoravského kraje, protože to je jejich sponzor, aby dar okamžitě vrátili a aby dali návrh na vyloučení pana Rusňáka z hnutí,“ řekl. 

Sám Rusňák se rozhodl ukončit členství ve straně. „Vzhledem k tomu, do jakých souvislostí je tato záležitost uváděna na politické scéně a jak je napadána moje rodina, rozhodl jsem se ke dnešku ukončit své členství v politickém Hnutí ANO 2011, kde jsem stejně nikdy nebyl aktivním členem,“ uvedl. Doplnil, že je pravda, že brněnské buňce pomohl nepeněžitým darem v roce 2014. Dále se však věnoval výhradně své práci, tvrdí.

Andrej Babiš si přeje i stažení manželky Davida Rusňáka Petry z kandidátky hnutí pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Rusňákovu tchyni Schillerovou si však na ministerstvu ponechává, na což na sociální síti Facebook upozornil Sobotka.

Když je teď Babiš vůči tomuto brněnskému milionáři najednou tak zásadový, je otázka, proč si nechává jeho tchýni jako náměstkyni pro daně a cla na ministerstvu financí?
Bohuslav Sobotka
premiér

Podle Sobotky v souvislosti s případem vychází najevo, jak silně je Rusňákova rodina propojena s Babišovým hnutím. „V každém případě je jasné, že si ANO dělalo z lidí legraci, když tvrdilo, že paní Schillerová je jen obyčejná úřednice,“ míní premiér. „Rusňákova DRFG vyrostla na obchodech s dluhopisy, tak snad tam nebude zase problém s těmi korunovými,“ dodal premiér.

Sedm návrhů na vazbu

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou vyšetřuje rozsáhlý případ úniku informací z policejních databází a trestních řízení. Vyšetřování se týká i elitních policistů a podnikatelů. Brněnský městský soud v sobotu poslal v kauze úniku informací z policejních databází a trestních řízení do vazby sedm lidí. Vyhověl tak všem sedmi návrhům na vazbu, které podali žalobci.

Do vazby tak míří advokátní koncipient Václav Kvíčala, bývalí policisté Jakub Sloup, Alexandr Jedlička, Jakub Patloka či Michal Ratajský, dále pak podnikatel Radek Moric a Saman El-Talabání. U těch panovala obava, že by mohli ovlivňovat svědky, sdělil redaktorce ČT Dominice Řebíkové Patlokův obhájce. Policisté by měli obviněné transportovat do některé z vazebních věznic, kde mohou strávit až tři měsíce.