Kvůli dotacím na sport navrhli žalobci vazbu pro předsedu FAČR Miroslava Peltu

Události: O dalším uvalení vazby se rozhodne v pátek (zdroj: ČT24)

V kauze údajného zneužití dotací na sport podali žalobci první návrh na uvalení vazby a policie zadržela celkem deset lidí. Jedním z nich byl předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta, kterého policie od rána vyslýchala. Nyní pro něj žalobci podle FAČR navrhli vazbu. Podle sportovního redaktora Aktuálně.cz Luďka Mádla je Pelta také jedním ze trojice, kterou policie obvinila kvůli státním dotacím mířícím do fotbalu. Spolu s ním stíhá náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou a bývalého šéfa ministerského sportovního odboru Zdeňka Břízu.

On-line přenos

Policejní zásah kvůli dotacím MŠMT

  • 12:42

    Z padesátky projektů, kterým ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) letos poskytlo v rámci rozvoje a modernizace sportovišť celkem 454 milionů korun, vyčerpal největší částku vodácký areál v Račicích. Na jeho rekonstrukci dostaly veslařský a kanoistický svaz a centrum vodních sportů 24 milionů korun.

  • 12:02

    Soud poslal do vazby náměstkyni Kratochvílovou, která je obviněna v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství. O Peltovi zatím nerozhodl.

  • 10:15

    Náměstkyně pro sport Simona Kratochvílová byla zproštěna svých funkcí na ministerstvu školství.

Pražské státní zastupitelství ve čtvrtek oznámilo, že policie zadržela celkem deset lidí. V jednom případě žalobci navrhli uvalení vazby.  Podle deníku Aktuálně.cz se vazba týká náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové.

Obviněna byla i jedna právnická osoba. Tou je podle iSport.cz Fotbalová asociace ČR.  Asociace odmítla, že by špatně zacházela s dotačními zdroji z ministerstva. Za výrazným navýšením dotací je změna loterijního zákona, tvrdí .

Po středeční prohlídce sídla FAČR, která trvala až do noci, vyslýchala policie od čtvrtečního rána předsedu asociace Miroslava Peltu. A to v souvislosti s dotacemi ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Zároveň pokračovaly prohlídky v budově České unie sportu. „ Žádost se týká prověřování věci investičních dotací na sport. Míra specifikace ale není taková, abych mohl říct, o jaké projekty se jedná, protože jsme s tím detailně ani nebyli seznamováni,“ řekl advokát unie Prokop Beneš.

Policejní manévry se konaly také na pražském magistrátu. Odpoledne policisté prohledávali kancelář magistrátního odboru sportu Soni Fáberové. Tu stejně jako zastupitele Karla Březinu (ČSSD) odvezli policisté ve středu k výslechu.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) chce o situaci jednat na koaliční schůzce. Městská opozice ale chce, aby se problémům kolem Karla Březiny a Soni Fáberové věnovali všichni zastupitelé.

Fotbalová asociace popírala, že by byl Pelta stíhaný

Už ve středu zadrželi policisté pět lidí a obvinili tři fyzické osoby a jednu právnickou. Advokát šéfa FAČR Bronislav Šerák původně odmítl, že by policie Peltu stíhala. Podle novináře Luďka Mádla z Aktuálně.cz ale naopak právě Miroslav Pelta mezi obviněnými je.

Veškeré kroky Výkonného výboru FAČR a sekretariátu FAČR jsou pod pravidelným dohledem interních (Revizní a kontrolní komise FAČR - RKK) i externích kontrolních (Nejvyšší kontrolní úřad, kontrolní orgány Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, finanční úřady ČR a externí auditorská společnost FAČR) a mezinárodních orgánů jakými jsou Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) a Evropská fotbalová unie (UEFA).Žádná z těchto institucí nikdy nekonstatovala, že by ze strany FAČR došlo ke zneužití dotačních prostředků.
Fotbalová asociace

„Podle našich informací, které máme z bezpečného zdroje, měly být obviněny tři osoby: předseda FAČR Miroslav Pelta, náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová a Zdeněk Bříza, který donedávna působil jako šéf odboru sportu na ministerstvu, a společně s nimi FAČR jako právnická osoba,“ uvedl ve čtvrtek dopoledne sportovní redaktor Aktuálně.cz. 

Luděk Mádl pro ČT: Obviněni jsou Miroslav Pelta, Simona Kratochvílová a Zdeněk Bříza (zdroj: ČT24)

O trestním stíhání Miroslava Pelty ostatně napsal již ve středu také Respekt, totožnost dalších obviněných ale neupřesnil. Policie přitom zadržela i předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu a v sídle ČUS zapečetila tři kanceláře.

Právní zástupce ČUS Prokop Beneš tehdy ujistil, že unie není z ničeho obviněna a Jansta zřejmě také ne. „Organizace ČUS není obviněná z žádného trestného činu a není mi známo, že by byl obviněn předseda ČUS nebo generální sekretář (Jan Boháč). Šetření se týká investičních dotací,“ upřesnil Prokop Beneš. 

Mimořádné jednání zastupitelů nebude

Zastupitelé pražské ODS se ve čtvrtek na jednání svého klubu usnesli, že nebudou požadovat svolání mimořádného jednání pražských zastupitelů kvůli zadržení zastupitele Březiny policií. Kauzu chtějí projednat na řádném jednání, které se má uskutečnit v druhé polovině května. O svolání mimořádného jednání uvažuje TOP 09.

„Mimořádné zasedání by bylo po dodržení všech lhůt svoláno téměř souběžně s řádným termínem jednání, proto se zastupitelský klub ODS rozhodl, že bude požadovat projednání kauzy pana Březiny na řádně svolaném jednání, na které se pečlivě připravíme“ řekla předsedkyně klubu ODS Alexandra Udženija.

Podle Udženija bude chtít ODS od vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) a primátorky Adriany Krnáčové (ANO) slyšet, jak chtějí situaci řešit. Zároveň budou chtít projednat další z jejich pohledu závažná témata. 

 „Včerejší události a zadržení Březiny a Fáberové kvůli možnému spáchání podvodu při čerpání dotací na sport nasvědčují tomu, že se na magistrátu pod vedením ANO, ČSSD a Trojkoalice odehrávají machinace, kterým jsme se snažili v minulosti zabránit,“ uvedl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný.

Svolání mimořádné schůze by patrně mohli podpořit i Piráti a ODS. „Zatýkání se v rámci pražského vedení odehrálo v posledních měsících už několik. Třeba ve věci přítomnosti polidie na Technické správě komunikací nám nikdo neposkytl informace. O zatčení Březiny se dozvídáme z médií, a to rozhodně není správně. Já osobně svolání mimořádného jednání v této věci podpořím,“ uvedl předseda pražských občanských demokratů Filip Humplík.

Problém s financováním dalších sportů?

Ze skoupých vyjádření policie a žalobců není ovšem ani zcela jasné, oč přesně v kauze jde. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž lidé na středeční události dohlíželi, pouze uvedla, že „trestné činy souvisejí s dotačním programem ministerstva školství pro státní podporu sportu“. Podle ní byli tři lidé a jedna firma obviněni ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Podle Luďka Mádla již ve sportu sílí obavy, že pokud se prokáže, že se s penězi, které šly do fotbalu, dělo něco nekalého, bude to pohroma i pro další odvětví.

„Nebavíme se o nějakých drobných, nějakých maličkostech, celá kauza cílí na nejdůležitější lidi, kteří u toho seděli. Dokážu si představit, že až půjdou sportovci za příštím premiérem, ať jím bude kdokoli, tak jim řekne: Máte smůlu, dáme to raději do zdravotnictví nebo koupíme místo švihadel raději samopaly,“ podotkl Mádl.

Zda žalobci navrhnou vazbu i pro další osoby, bude podle informací reportéra ČT Jiřího Hynka záležet na tom, nakolik budou při výslechu spolupracovat s vyšetřovateli – a samozřejmě na rozhodnutí soudu.