Výměna premiéra by dříve neprošla, ale od Zemana je možné čekat cokoli, míní komentátoři

Komentátor Šídlo a politolog Jelínek o vládní krizi (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka svým rozhodnutím o demisi vlády znovu posouvá do role důležitého hráče na politické scéně prezidenta Miloše Zemana. Hrad jen vzkázal, že prezident svůj postup oznámí „v pravý čas“. Podle komentátorů a analytiků je kromě přijetí nebo odmítnutí demise ve hře i možnost, že prezident vybere nového premiéra, který sestaví nový kabinet.

„Miloš Zeman bude chtít nejprve otestovat koaliční strany a případně bude chtít posouvat figurky v koaličních stranách, protože v obou dvou, tedy jak v sociální demokracii, tak v hnutí ANO, má své spojky. Myslím si, že nejprve se bude obracet neformálně na ně,“ míní politický analytik Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek.

Podobně to vidí i komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo, který upozorňuje také na jistý posun. Když ohlásili demisi premiéři Vladimír Špidla, Stanislav Gross nebo Petr Nečas, nikdo nepochyboval o tom, že demise premiéra znamená odchod celé vlády. „Teď tady úplně vážně uvažujeme, jestli by náhodou nešel měnit premiér,“ poznamenává Šídlo.

Právník blízký Miloši Zemanovi Zdeněk Koudelka několik desítek minut po oznámení demise vlády zveřejnil text, kde popisuje čtyři možnosti dalšího vývoje. Většinu textu přitom věnuje možnosti, že prezident přijme demisi Sobotky jako individuální odchod předsedy vlády a předsedou vlády pověří někoho jiného.

„O tomhle řešení se uvažovalo chvíli v roce 2004 při odchodu Stanislava Grosse. Sociální demokraté a Vladimír Špidla přemýšleli, jestli to nějak nejde udělat. Tehdy to nikoho ani nenapadlo,“ vzpomíná Šídlo.

„Miloš Zeman je průkopník možností, které nás nenapadají. Takže si umím představit, že z Pražského hradu může přijít jakýkoliv recept. Ale hodně bych se divil, kdyby to byl recept, který by dokázal podpořit jakýkoliv renomovaný ústavní právník nebo odpovědný politik,“ myslí si Jelínek.

„Když mluvíme o tom, jaký je prezident Zeman novátor, tak je potřeba říct, že novátorem je i premiér Sobotka. Protože my jsme ještě nezažili, že by premiér vystoupil na tiskové konferenci, oznámil demisi vlády a nevěděli o tom jeho nejbližší spolupracovníci a místopředsedové. Krok je nepochybně smělý, nicméně nesmírně riskantní, protože zemi znovu uvrhává do politické krize,“ dodává Šídlo. 

Politolog Tomáš Lebeda z Filozofické fakulta Univerzity Palackého v Olomouci uvažuje, že by případná nová vláda mohla být sestavena tak, aby pomohla opětovné kandidatuře Miloše Zemana na Pražský hrad.

„Pokud se prezident rozhodne, že jmenuje premiérem někoho úplně jiného a ten si sestaví vládu, tak ta může bez problémů vládnout nejen do řádných parlamentních voleb, ale ještě několik měsíců po volbách, to znamená až do prezidentských voleb. A může to být vláda, která bude prezidentovi vytvářet nejlepší podmínky k tomu, aby uspěl v prezidentských volbách,“ upozornil Lebeda.