Praktičtí lékaři se dožadují vyšší platby za pacienta. A bojí se EET

Události ČT: Praktičtí lékaři se domáhají vyšších kapitačních plateb (zdroj: ČT24)

Vyšší platby za každého registrovaného pacienta – to je požadavek praktických lékařů, kteří na své konferenci přijali společné memorandum. Na růstu takzvaných kapitačních plateb se lékaři s ministerstvem zdravotnictví dohodli loni poté, co lékaři hrozili protestním uzavřením ordinací. Podle lékařů to ale vypadá, že jejich požadavek nebude splněn. Ministerstvo tvrdí, že je předčasné řešit, jak budou platby v příštím roce vypadat.

Praktici se třeba obávají, že zavedení povinné EET, které je od března příštího roku čeká, může navýšit některé platby v ambulancích. I to je jeden z důvodů, proč žádají o navýšení kapitačních plateb. Loni žádali navýšení o šest procent. Ministerstvo jim pro letošek přidalo 2,4 procenta a slíbilo navýšení v dalších letech.

Obě strany se také tehdy shodly na posílení kompetencí praktických lékařů a odstranění některých preskripčních omezení, tedy omezení předepisování léků. A lékaři se nyní obávají, že ministerstvo dohody nedodrží.

Slib ministerstvo zřejmě nesplní, tvrdí doktoři

Podle předsedy Společnosti všeobecného lékařství Svatopluka Býma vyplývá z nedávné schůzky soukromých lékařů s ministerstvem, že úřad i pro příští rok počítá především s finančním posílením nemocnic. „Ambulantnímu sektoru navzdory dohodám nezůstane takřka nic,“ konstatoval Býma.

obrázek
Zdroj: ČT24

Úhrady stanovuje takzvaná úhradová vyhláška, kterou ministerstvo vždy před koncem roku vydává. „Musíme nejprve vyčkat, jak dopadne dohadovací řízení odborníků před vydáním nové úhradové vyhlášky. Toto dohadovací řízení se uskuteční v červnu 2017,“ reagovala mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová pro ČT.

Předchůdce současného ministra Svatopluk Němeček (ČSSD) loni označil plánovaný protest praktických lékařů za předvolební vydírání a stávku milionářů. Podle dřívějších údajů tří největších zdravotních pojišťoven dostane průměrně ordinace praktického lékaře od těchto pojišťoven dohromady zhruba 1,8 milionu korun ročně. V přepočtu na měsíc to vychází na zhruba 150 tisíc korun. Podle lékařů ale až 75 procent padne na režijní a jiné povinné platby za nájem, energie, plat sestry, software, benzin či účetní.

Praktici se obávají zátěže kvůli EET

Ve většině ordinací putují platby za vyšetření elektronicky. Hotově se platí za některá vyšetření, jako třeba na řidičský nebo zbrojní průkaz. Takových plateb je ale menšina a kvůli nim čeká i ordinace praktických lékařů zavedení EET. „Náklady budou zcela neadekvátní tomu, co se dá ohlídat. Myslím si, že většina lékařů většinu těch věcí přiznávala a žádný velký efekt to mít nebude,“ říká lékař Cyril Mucha.