Pojišťovny získají víc peněz na chronické pacienty, schválil Senát

Zdravotní pojišťovny zřejmě budou dostávat více peněz na chronické pacienty. Novelu, která to předpokládá, schválil Senát hlasy 65 ze 66 přítomných členů. Pokud předlohu podepíše i prezident, změny v přerozdělování peněz budou platit od příštího roku.

Pojišťovny si nyní přerozdělují vybrané pojistné podle věku a pohlaví pojištěnců. Úprava má zamezit tomu, aby pojišťovny měly zájem pouze o mladé a zdravé pojištěnce. Nový systém by měl být podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) spravedlivější.

Nové parametry přerozdělování peněz budou výhodné pro pojišťovny, které mají výrazně vyšší podíl chronických a vysoce nákladných pacientů. Pojišťovny, jež takové pacienty neregistrují, naopak o peníze přijdou.

Objem peněz, který se bude přerozdělovat, bude v řádech stamilionů. Polepší si zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna, podle Ludvíka asi o půl miliardy korun ročně.

Změna by měla mít i konkrétní dopad na pacienty. Chronicky nemocní už by se neměli bát, že pojišťovnu neseženou. „Některé menší pojišťovny, i když tvrdí, že to nedělají, si vybírají pojištěnce mladé a zdravé,“ kritizoval předseda sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO).

Částky, které budou pojišťovny na chronicky nemocné dostávat, se budou pravidelně měnit podle toho, jak se budou vyvíjet náklady na jejich léčbu.

Cukrovka, astma i epilepsie

Mezi nákladné nemoci patří například léčba HIV pozitivních. Výdaje na péči navíc stále stoupají. Podle VZP stojí jeden pacient v průměru 180 tisíc korun za rok. Zhruba osmdesát procent částky jsou náklady na samotné léky, drahé je ale i pravidelné testování nakažených. Chodí se na něj i čtyřikrát ročně.

Více peněz by měly dostat pojišťovny i na léčbu epilepsie, cukrovky nebo astmatu. Léčba cukrovky například stojí ročně v průměru necelých 12 tisíc korun na pacienta. VZP se ale stará o více než půl milionu takto nemocných, a tak jsou celkové roční náklady na tuto diagnózu šest a půl miliardy.

Chronické nemoci
Zdroj: ČT24

Vůbec nejnákladnější jsou pacienti se vzácnými chorobami. V loňském roce byl nejdražším muž s hemofilií. VZP za něj zaplatila téměř 56 milionů korun. Takto finančně náročné klienty mají ale už nyní pojišťovny kompenzovány.

Vydáno pod