Ve stínu zatčených Čechů stojí rozvědky, píše řecký list

Praha/Atény – Případ v Řecku vězněné dvojice Čechů nabývá rozměrů špionážního filmu. Podle informací, které přinesl respektovaný řecký list Kathimerini, měla řecká tajná služba o cestě Ivana Buchty a Martina Pezlara avízo a sledovala je už od jejich příjezdu do země. O dvojici krátce po zatčení prý také jednala řecká rozvědka s českými protějšky. Oba muži jsou věznění již 102 dní, Atény je podezřívají ze špionáže.

Vývojáři počítačových her Buchta a Pezlar byli zadrženi na řeckém ostrově Limnos na severovýchodě Egejského moře počátkem září. Následovalo obvinění ze špionáže odůvodněné tím, že oba Češi fotografovali vojenské objekty, čili možné strategické cíle. Muži a jejich rodiny argumentují tím, že jen dokumentovali prostředí, v němž se odehrává jejich počítačová hra, a že na ostrově pobývali pouze jako turisté.

Aktuální informace listu Kathimerini nyní hovoří o tom, že v případu jsou angažované tajné služby, a to podstatně více, než se dosud mohlo zdát. „Ve spisu je dokument, ve kterém jsou informace o tom, kdy přijedou, v jakém hotelu budou a podobně. Řecké tajné služby musely vědět, že přijedou,“ informoval řecký právní zástupce zadržených Čechů Panagiottis Eleftheriou.

Kdo z českých tajných služeb vyjel do Řecka? Neví se

Podle novin o případu obou mladých informatiků jednali hned po jejich zatčení také šéfové tajných služeb Česka a Řecka. „Podle informací deníku po vyšetřování řecké úřady informovaly české úřady se žádostí o vysvětlení. Místo odpovědi však přiletěl český ředitel národní bezpečnostní služby a navštívil Řecko a řeckou národní bezpečnostní agenturu,“ píše list Kathimerini a autor článku Giannis Souliotis doplňuje: „Bylo to pár dní poté, co ti Češi byli zatčení, prověřoval jsem tu informaci a je to určitě pravda.“

V zahraničí působí pracovníci českého Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského zpravodajství, ani jedna ze služeb se ale k cestě do Řecka nehlásí.

  • Úřad pro zahraniční styky a informace: „Ze samotné podstaty charakteru služby česká rozvědka nemůže konkrétně informovat veřejnost o své činnosti.“
  • Vojenské zpravodajství: „Nepatří to mezi úkoly Vojenského zpravodajství, které s tímto případem nemá nic společného.“

Možnost výraznější účasti tajných služeb odmítá komentovat i ministerstvo zahraničních věcí, které stále usiluje o posun v celém případu, jejž brzdí stávka v řecké justici. „Paní konzulka navštívila vězněné, předala jim nějaké dárky od rodin, knihy a časopisy, jednala s představiteli věznice,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod