Univerzita Karlova si připomíná 669 let od založení. Rektor milionem korun ocenil významné vědce

Rektor Univerzity Karlovy při příležitosti výročí školy ocenil významné vědce (zdroj: ČT24)

Univerzita Karlova 7. dubna oslaví 669 let od založení. Letos poprvé škola udělila podporu pěti vědcům, kteří mimořádně přispívají k její prestiži. Milion korun na další výzkumnou činnost dostalo od rektora univerzity Tomáše Zimy pět vědců. Na slavnostním zasedání akademické obce se ve čtvrtek ve velké aule pražského Karolina sešli představitelé českých vysokých škol, vědci i politici.

Návrhy na ocenění posílali zástupci sedmnácti fakult. Laureáty výzkumné podpory vybrala mezinárodní porota. Výzkumnou podporu dostali přední český egyptolog a archeolog Miroslav Bárta, lékař a biochemik Pavel Martásek, biblista Petr Pokorný, chemička Jana Roithová a kardiolog Petr Widimský.

Rolí univerzity vždycky bylo a je ukazovat cestu, vést nejen studenty a vědce, ale i místní a mezinárodní komunitu a vlastně celou společnost. Je mimořádně důležité ukazovat cestu v době, kdy vědecká fakta stále častěji nahrazují přání či fikce, kdy emoce vítězí nad rozumem.
Tomáš Zima
rektor Univerzity Karlovy

Cílem nového grantu s názvem Donatio Universitatis Carolinae je podpora významných vědeckých osobností, které mimořádně přispívají k odborné prestiži univerzity, sdělil její mluvčí Václav Hájek.

Roitová je mezi českými vědci jediná, komu se podařilo získat dva granty Evropské výzkumné rady v hodnotě desítek miliónů korun. Ve svém výzkumu zkoumá mechanismy chemických reakcí třeba to, jakou silou se přitahují atomy zlata.

Další cena šla za 17. listopad i za zpřístupnění rotundy sv. Václava

Rektor u příležitosti 669. výročí založení univerzity předal také Cenu Miloslava Petruska za prezentaci Univerzity Karlovy, jejíž součástí je odměna 50 tisíc korun. Obdrželi ji zástupci studentů, kteří organizovali loňskou akci k uctění památky 17. listopadu na Albertově. Druhými laureáty jsou zástupci řešitelského týmu projektu, který usiluje o záchranu a zpřístupnění rotundy svatého Václava na Malostranském náměstí v Praze.

Univerzita loni chtěla všemi silami uhájit Albertov jako tradiční místo, kde si vysokoškolští studenti připomínají historické události z roku 1939 a 1989. V roce 2015 totiž kvůli shromáždění Bloku proti islámu za účasti prezidenta Miloše Zemana studenti na toto místo nesměli. Loni proto univerzita podala oznámení bezprostředně po půlnoci 17. května, kdy bylo poprvé možné žádat. Aby byl úspěch pojištěn, žádosti podaly různé fakulty i studentské spolky.

Reportáž: Prohlédněte si rotundu sv. Václava (zdroj: ČT24)

V rámci akce na záchranu a zpřístupnění rotundy svatého Václava se podle Hájka podařilo unikátním způsobem propojit umělce, archeology, historiky, teology i další vědce. Projekt si během svého trvání získal výrazný mediální zájem, organizátorům se navíc podařilo přesvědčit širokou veřejnost, aby na renovaci této památky přispěla, dodal mluvčí.

Zima udělil také tři Ceny Bedřicha Hrozného za nejlepší tvůrčí počin v minulém roce. S touto cenou je spojena peněžitá odměna minimálně 100 tisíc korun. Oceněn byl tým vědců z přírodovědecké fakulty za objev prvního prvoka svého druhu, právník Michal Tomášek za knihu o právních systémech na Dálném východě a tandem tří vědců za soubor šesti knih o etice v medicíně.

Rektor Zima ke vzdělanosti v Česku (zdroj: ČT24)