Zapomenutá pražská rotunda se dočká opravy

Praha – Svatováclavská rotunda z konce 11. století, kterou v roce 2004 objevili archeologové, se dočká rekonstrukce. Památka, skrytá v budově Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze na Malostranském náměstí, byla skoro čtyři staletí považována za ztracenou.

Svatováclavskou rotundu v budově MFF UK čeká rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Po objevení rotundy v roce 2004 provedli restaurátoři jen základní konzervaci, protože na víc tehdy nebyly peníze. Teď se chystá kompletní rekonstrukce a zpřístupnění celého prostoru za víc než 10 milionů korun. „Měli jsme to štěstí, že jsme získali na konci loňského roku grant, který je financován z Lichtenštejnska, Norska a Islandu,“ pochvaluje si proděkan Matematicko-fyzikální fakulty UK Martin Vlach.

Grant pokryje 80 procent rozpočtu opravy, další peníze získává fakulta od dárců, kteří už poslali skoro půl milionu. První návštěvníci by mohli zrekonstruovanou svatováclavskou rotundu vidět v květnu 2016.

Podle legend je svatováclavská rotunda spojena se zázraky. Jedna z nich praví, že u rotundy zastavili koně táhnoucí vůz s tělem svatého Václava a nechtěli jít dál. Průvod mohl pokračovat až poté, co na místě provedl pokání Václavův údajný bratrovrah Boleslav I.