Nové pásové transportéry začnou čeští vojáci dostávat v roce 2020

Rekordní nákup armádní techniky (zdroj: ČT24)

Nabídku na dodávku nových obrněných pásových transportérů obdrželo ministerstvo obrany od sedmi zbrojařských firem. Vozů má armáda v plánu nakoupit minimálně dvě stě deset, a to zhruba za 50 miliard korun. Nejpozději letos na podzim vyhlásí výběrové řízení.

První nové pásové transportéry dostanou vojáci v roce 2020. Teď používají bojová vozidla pěchoty ruské provenience - ve výzbroji je má jediný vojenský útvar v Česku - 7. mechanizovaná brigáda.

Bojová vozidla pěchoty nakoupilo tehdejší Československo v roce 1983 od Sovětského svazu. Armáda doteď aktivně používá přes stovku těchto pásových obrněnců.

Nabídka transportérů pro AČR
Zdroj: ČT24

Jako náhrada se nabízí rakousko-španělský Ascod, švédský CV90, německé stroje Lynx, G5 a Puma. Nechybí ani dva turecké obrněnce Kaplan a Tulpar.

Důraz na výrobu v Česku

„Jasný favorit dopředu daný není. Při svém výběru se česká armáda bude řídit kritériem, zda příslušný typ je zavedený ve výzbroji a zda je vyzkoušený,“ uvedl Michal Zdobinský, vojenský expert a šéfredaktor odborného měsíčníku ATM.

Rozhodovat bude poměr výkon - cena, přihlížet se má i k zapojení českého zbrojního průmyslu. „Z hlediska bezpečnosti dodávek budeme preferovat maximální možnou výrobu v České republice,“ zdůraznil Daniel Koštoval, náměstek ministra obrany.

Výměna obrněných pásových vozidel bude postupná a potrvá několik let, první peníze na nové pásové transportéry budou připraveny v armádním rozpočtu v roce 2019.

Vydáno pod