Harvardský průmyslový holding je na pokraji krachu. Může za to prý likvidátor Častorál

Harvardský průmyslový holding čelí dalšímu insolvenčnímu řízení (zdroj: ČT24)

Harvardský průmyslový holding (HPH) čelí dalšímu insolvenčnímu řízení. Podle dozorčí rady a představenstva přivedl firmu na pokraj krachu likvidátor Zdeněk Častorál, který dokonce opustil kancelář a odmítl vydat účetnictví. Holding je nástupnickou organizací fondů založených v devadesátých letech uprchlým Viktorem Koženým.

V případě, že by skutečně došlo k insolvenci, okradení klienti by definitivně ztratili naději, že se jim alespoň nějaké peníze vrátí.

„Pan likvidátor utratil 120 až možná 150 milionů korun a bude dělat všechno, aby účetnictví nikomu nevydal,“ tvrdí předseda představenstva HPH Karel Staněk. Utracení peněz ale Častorál odmítá.

Nedostatek peněz na soudní poplatky může zkomplikovat například vymáhání luxusní vily v americkém Aspenu, kterou matce Viktora Koženého zablokovala tamní justice.

Častorál chce insolvenci

Vrchní soud v Praze na konci loňského roku potvrdil jmenování dalších dvou likvidátorů Harvardského průmyslového holdingu, kterými jsou Dagmar Mixová a společnost Tomko a partneři. Častorál podal počátkem listopadu návrh na insolvenci společnosti.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle předsedy představenstva HPH Karla Staňka to pro podílníky znamená to nejhorší, protože ti tak ztrácí šanci na získání případného likvidačního zůstatku. Soud první návrh na insolvenci zamítl, návrh prý neobsahoval potřebné údaje, například o splatnosti závazků.

O vydání Koženého pobývajícího na Bahamách usiluje Česko už třináct let. Neuspěly zatím ani Spojené státy, které chtěly finančníka stíhat kvůli korupci při privatizaci v Ázerbajdžánu. Kromě Viktora Koženého byl za tunel v Harvardských fondech odsouzen i jeho někdejší společník Boris Vostrý. Ani on ale do vězení nenastoupil a dodnes se ukrývá ve středoamerickém státě Belize.

Kožený zbohatl počátkem 90. let na české kuponové privatizaci. V roce 1990 v Praze založil Harvardské fondy, které v první vlně kuponové privatizace získaly body od více než 800 tisíc držitelů investičních kuponů, což byla téměř desetina účastníků.

Masivní mediální kampaň přiměla statisíce Čechů k tomu, aby s příslibem desetinásobného zisku kupovala kupony a vzápětí je postoupila fondům. Ty vzápětí Kožený spojil a přeměnil na investiční společnosti. Jednoduchý krok mu umožnil, aby získal moc nad penězi, poslal holding do likvidace a jako vítěz veřejné soutěže peníze převedl do zahraničních firem.

Kožený má irské občanství a žije na Bahamách. Stíhán je i v USA, kde je obviněn mimo jiné za úplatkářství spojené s privatizací v Ázerbájdžánu. Bahamy jej však dosud nevydaly. Vostrý žije ve středoamerickém státě Belize.

Viktor Kožený
Zdroj: ČT24