Horníkům pomáhá nový dron. Odhalí požár dřív, než vypukne

Podle dat z dronu mohou vědci také vylepšit stroje hasičů (zdroj: ČT24)

V hnědouhelném dole na Mostecku začalo testování unikátního dronu, který dokáže odhalit požár dřív, než vypukne. Vyrobili ho armádní vědci a jejich technologie by měla do budoucna pomoci při práci i hasičům nebo záchranářům.

Cena dronu dosahuje asi milionu korun a jedná se o první letoun svého druhu. Musí zvládat lety v prachu a na dlouhé vzdálenosti. Vědci z vojenského technického ústavu řešili také jeho nezvyklé ovládání. „Důl je věc hlubinná. To znamená, že po startu ten prostředek nikoli stoupá, ale klesá,“ vysvětlil Jiří Kuzdas z Vojenského technického ústavu.

Dron kontroloval rozlehlý důl ČSA. Zhruba 30 procent jeho rozlohy zabírají staré hlubinné chodby, které se nachází ve svazích a pod zemí. Ve chvíli, kdy se do nich dostane kyslík, zbytky uhlí začnou hořet. Kvůli možným propadům jsou ale místa tak nebezpečná, že je horníci mohou kontrolovat jen zdálky.

Dron odhalil přehřáté válečky na dopravníku
Zdroj: ČT24

Dron například při svém letu díky termovizi odhalil, že dva válečky na dopravníku jsou příliš horké. Při běžném pohledu na ně by ale horníci nic nepoznali. „Dřív jsme na to přišli pozdě. Když se ten váleček začal zadírat, začalo se z něj kouřit,“ uvedl ředitel Czech Coal Power Roman Bauer. Hrozilo tak, že se uhlí na pásu vznítí. Dron této nehodě dokáže zabránit.

Pro vědce jsou data z dronu výjimečná i proto, že denně stráví ve vzduchu několik hodin. Mohou tak podle něj vylepšit stroje, které už teď používají při požárech hasiči, ale nevzlétávají s nimi tak často.

Vydáno pod