Za korupci při prodeji zámku soud potrestal exministra Balvína a další dva muže

Pražský městský soud potvrdil desetiměsíční podmínky pro bývalého ministra kultury Jiřího Balvína, někdejšího náměstka generálního ředitele Českého rozhlasu Michala Koliandra a podnikatele Jana Hnilicu za korupci související s prodejem zámku Českého rozhlasu v Přerově nad Labem. Každý má také zaplatit peněžitý trest 240 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný.

Pražský městský soud se kauzou zabýval už podruhé. Všichni muži byli nejprve v dubnu 2016 u soudu nižší instance zproštěni obžaloby, protože podle soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Hany Chaloupkové chyběly důkazy, že se trestný čin skutečně stal.

Městský soud ale v září 2016 osvobozující rozsudek zrušil a nařídil nové projednání případu. Soudkyně Chaloupková v lednu 2017 pak na základě stejných důkazů dala obžalovaným desetiměsíční podmíněný trest.

Bývalý ministr kultury Jiří Balvín, někdejší náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu Michal Koliandr a podnikatel Jan Hnilica se podle obžaloby pokusili uplatit bývalého ředitele rozhlasu Petra Duhana kvůli chystanému prodeji nevyužívaného zámku v Přerově nad Labem, který má Český rozhlas v majetku.

Podle obžaloby se Balvín nejprve setkal s podnikatelem Hnilicou, který se o zámek zajímal. Hnilica dal údajně bývalému ministrovi 250 tisíc korun. Balvín pak peníze podle žalobců předal Koliandrovi, který si polovinu nechal a druhou půlku donesl tehdejšímu řediteli Duhanovi jako „zálohu na chystaný prodej zámku“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ředitel rozhlasu: Pokusil se mě uplatit a to nemám rád

Duhan si obálku převzal a uložil ve své kanceláři. Až později mu prý došlo, že jde o úplatek. Na radu spolupracovníků pak vše ohlásil policii. „(Náměstek Koliandr) se mě pokusil v této kauze uplatit a to já nemám rád,“ řekl Duhan České televizi.

Koliandr působil v rozhlase od začátku roku 2014 do jara 2015. Na starost měl zejména ekonomické činnosti, mimo jiné správu rozhlasových poplatků, přípravu vysílacích tendrů či prodej majetku. Ředitel Duhan ho odvolal kvůli „absolutní ztrátě důvěry“ a „selhání kontrolních mechanismů v oblasti veřejných zakázek“. Později ale oznámil, že nezjistil v Koliandrově sekci žádná systémová pochybení. 

Koliandr nařčení z úplatkářství označil za nesmysl. Už dříve řekl, že peníze v obálce byly mimořádně vysoké manažerské odměny, které bývalý ředitel vyplácel svým podřízeným. Bylo mu prý řečeno, že se polovina odměn musí Duhanovi vracet. To ale u soudu popřeli další pracovníci rozhlasu.

„Vina obžalovaných byla bez pochyby prokázána,“ řekla předsedkyně senátu Alena Makovcová. Duhanova výpověď je podle soudkyně věrohodná.

obrázek
Zdroj: ČT24

Proč stejný soud rozhodl jinak? ptal se Sokol

Balvínův obhájce Tomáš Sokol označil celý případ za „kuriózní“. Obvodní soud pro Prahu 2 dal letos v lednu podle něj v odůvodnění rozsudku zřetelně najevo, že muže uznal vinnými jen kvůli názoru pražského městského soudu.

„Nalézací soud dal najevo, že přesto, že jeho pohled na důkazy je jiný, rozhoduje tak, jak rozhoduje, protože je vázán odvolacím soudem,“ řekl. Obvodní soud podle něj nevysvětlil, proč napodruhé rozhodl rozdílně.

Podle Koliandrova zástupce Marka Nespaly je senát odvolacího soudu podjatý. Jeho námitku ale soud zamítl.

Zámek dál zůstává nevyužitý

Server Aktuálně.cz upozornil na skutečnost, že Hnilica nabídl za zámek nesrovnatelně více, než nabízeli další zájemci a než byla jeho odhadní cena. A nebýt peripetií s údajným úplatkem, nejspíš by jej bez problémů získal. V této souvislosti se podle serveru nabízený úplatek jeví jako vysoce nelogický.

Zatímco znalec ohodnotil celý areál, který je už roky nevyužívaný a pomalu chátrá, na 21,8 milionu korun a zhruba stejnou sumu nabídli i dva další nájemci, Hnilica je překonal o polovinu, když byl ochoten zaplatit 33 milionů korun. Muž, který je se svou firmou Čerozfrucht jedním z největších distributorů ovoce ve střední Evropě, chtěl z dvoupatrového renesančního zámečku udělat své reprezentační sídlo. Jenže kvůli podezření z obchodu sešlo.

A nevyužitý zámek tak dál vlastní rozhlas, který musí platit jeho údržbu. „Dnes je to naprosto zbytná nemovitost, jejíž údržba stojí jeden a půl milionu ročně,“ sdělil soudu nynější ředitel rozhlasu René Zavoral. Ještě koncem roku sice koupi zámku zvažoval Středočeský kraj, který za něj byl ochoten zaplatit 22 milionů, jež nabízel i v uvedené soutěži. Jenže nakonec si to rozmyslel. Především proto, že do opravy by musel dát dalších nejméně čtyřicet milionů.