Vláda stále hledá kompromis o sociálních službách. Připomínky mají už 450 stran

Kabinet znovu odložil projednávání návrhu zákona o sociálních službách. Ministři by se k bodu měli vrátit příští týden. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) se zatím nepodařilo vypořádat všechny připomínky. Součástí novely je mimo jiné zvýšení příspěvku na péči pro lidi, kteří se bez pomoci neobejdou. Nejvyšší by mohl příští rok vzrůst z 13 200 na 19 200 korun.

„Například tam byly velké výhrady k tomu, jak se postavit k sociálněprávní ochraně dětí, jakým způsobem by se měla hradit péče v hospicích, jestli to má být ze zdravotního nebo ze sociálního pojištění,“ řekl Bělobrádek.

S ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD) se nicméně ostatní členové vlády dohodli, že se pokusí najít přijatelný kompromis, aby novela měla ve sněmovně podporu koaličních stran. Pokud se nepodaří vyjednat podporu, je pravděpodobné, že sněmovna návrh nestihne do říjnových voleb projednat.

450 stran připomínek

Zákon o sociálních službách začal platit v roce 2007. Podle autorů novely už ale některá ustanovení neodpovídají současným potřebám. K návrhu má ale připomínky řada ministerstev, ombudsmanka, zaměstnavatelé i Národní rada zdravotně postižených.

Novela zákona o sociálních službách na jednání vlády opět narazila (zdroj: ČT24)

Přerušení projednávání navrhoval i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. „Zákon neřeší hlavně profesionální sociální služby,“ řekl při příchodu na jednání vlády. Podle Babiše mají rozpory vůči zákonu rozsah 450 stran, proto je třeba návrh znovu důkladně projednat. 

Návrh počítá mimo jiné s tím, že rodiče, jimž se narodí trojčata nebo čtyřčata, by mohli mít nárok na bezplatnou pečovatelku. Mezi sociální služby by se mohly zařadit paliativní péče a také klokánky a podobná zařízení. Novela stanovuje i minimální sumu, která by se poskytovala na dotace na sociální služby. Podle ministerstva to zvýší jistotu financování.

Změnit by se měla i pravidla registrací služeb. Do zařízení, kde by kontrola zjistila vážná pochybení a porušování práv klientů, by ministerstvo práce mohlo dosadit svého nuceného správce. Upravit se má i vzdělávání sociálních pracovníků.

Adamová: Mohou na to doplatit ti nejzranitelnější (zdroj: ČT24)

TOP 09 ale předlohu kritizuje. Hrozí podle ní roztříštěnost systému péče o děti. „Mohou na to nakonec doplatit zejména ti nejzranitelnější, kterých se služby týkají, což jsou často týrané nebo zanedbávané děti,“ tvrdí místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.