Za šíření HIV dostal Novák pět let vězení

Krajský soud v Liberci odsoudil k pětiletému vězení Rudolfa Martina Nováka za šíření viru HIV a pokus o těžké ublížení na zdraví. Za ohrožení svých tří partnerů mohl dostat až dvanáctiletý trest. Rozsudek není pravomocný, žalobce i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání.

Podle soudu měl Novák na jaře a v létě 2012 v Praze a Liberci orální nebo pohlavní styk s třemi muži, aniž je informoval o své nemoci. Při sexu s některými z nich nepoužíval kondom. Novák od začátku řízení vinu odmítá a výpovědi svých příležitostných partnerů, kteří proti němu svědčili, označil za lži.

Soud se vleče už drahnou dobu. V Liberci o Novákovi poprvé rozhodovali před dvěma lety, tehdy dostal tříletou podmínku. Pražský vrchní soud ale trest zpřísnil na šestiletý žalář za šíření nakažlivé nemoci a pokus o těžké ublížení na zdraví. Nejvyšší soud pak verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání do Liberce.

„Nejvyšší soud vrátil kauzu zpátky, protože požadoval objasnění některých skutečností týkajících se nákazy poškozeného a jeho infekčnosti,“ řekl novinářům státní zástupce Petr Hořín. Zpráva z nemocnice totiž uvedla, že množství viru v jeho krvi bylo nižší, než je průměr u nemocných. Tím se v dovolání k Nejvyššímu soudu hájil i Novák a hladinu viru vysvětloval léčbou.

Obhájkyně žádala zproštění viny

Nyní v závěrečné řeči v Liberci znovu popřel, že by o nákaze mlčel: „Všechny své sexuální partnery jsem informoval, používal jsem kondom a nikoho jsem nechtěl nakazit.“ Tomu ale soud neuvěřil. „Soud má za to, že výpovědi poškozených jsou věrohodné. Nedomnívá se, že by šlo o spiknutí, navzájem se neznají," řekl při odůvodnění rozsudku soudce Martin Omelka.

Novák dostal trest na dolní hranici trestní sazby. Jeho obhájkyně ale žádala zproštění viny nebo alespoň mírný trest s odůvodněním, že soudní líčení a jeho medializace je pro muže dost velkým trestem.

„Nebyly shledány žádné důvody, proč uložit trest nižší než v zákonné trestní sazbě," řekl Omelka. I když se nepodařilo prokázat, že by některého ze svých partnerů virem HIV nakazil, dopustil se stejného skutku opakovaně. Devětatřicetiletý muž o své nákaze ví od roku 2001 a v minulosti už byl za podobný čin odsouzen na 3,5 roku vězení.