Soud poslal do vazby muže obviněného z vědomého šíření viru HIV

Ústecký krajský soud poslal do vazby Zdeňka Pfeifera obviněného z vědomého šíření viru HIV. Důvodem byly obavy z útěku a pokračování v trestné činnosti, uvedl státní zástupce Vladimír Jan. Pfeifer se dlouhé měsíce skrýval v Thajsku, do České republiky byl deportován v úterý. Kvůli těžkému ublížení na zdraví mu hrozí až 12 let vězení.

„Navrhoval jsem, aby soud vzal pana obviněného do vazby z důvodu vazby útěkové a předstižné. Soud mému návrhu v plném rozsahu vyhověl,“ dodal Jan.

Státní zastupitelství obžalovalo Pfeifera z osmi trestných činů. Hlavní líčení zatím nařízeno nebylo. „Z těch nejzávažnějších bych jmenoval pokus zločinu těžkého ublížení na zdraví a přečin šíření nakažlivé lidské nemoci. Pan obviněný je ohrožen trestní sazbou v trvání pět až dvanáct let,“ doplnil Jan.

Pfeifer byl minulý týden zatčen na thajském ostrově Pchúket na základě mezinárodního zatykače. Thajské úřady začaly po devětačtyřicetiletém muži pátrat po upozornění Interpolu.

Podle policie Pfeifer vědomě šířil virus HIV, o své nákaze se dozvěděl v roce 2013, ale žádného ze svých partnerů o tom neinformoval. Kriminalisté našli minimálně tři muže, kteří s ním měli intimní styk a virem HIV jsou nakaženi také. Nejmladšímu z nich bylo v době styku pouhých 13 let.

Při vyšetřování policisté zjistili, že měl styk minimálně s 23 muži. Hledal je většinou na seznamkách a jezdil za nimi po celé republice. Navíc policisté zaznamenali přes 50 sexuálních kontaktů z doby, než Pfeifer svou nákazu zjistil. Policisté jsou ale přesvědčeni o tom, že obětí bylo mnohem více.