Nejen hamburgery, ale i symbol. Před 25 lety otevřel první český McDonald’s

McDonald's prodává Čechům hamburgery už čtvrtstoletí (zdroj: ČT24)

Před 25 lety byla v Praze otevřena prvního restaurace amerického fastfoodového řetězce McDonald's. „Byl to symbol, že se Československo zařazuje mezi vyspělé západní státy,“ poznamenal historik Martin Franc. Dodal, že restaurace McDonald's se tehdy prezentovaly jako vyšší úroveň gastronomie, nikoliv jako levné občerstvení. Dnes má nadnárodní koncern v České republice téměř sto poboček.

„McDonald's vstupuje do Prahy a s ním dokonale propracovaný systém práce, kvalita a čistota,“ hlásil 20. března 1992 Deník Československé televize. Během prvního dne provozu se v nově otevřené pobočce americké fastfoodové restaurace najedlo 11 tisíc lidí, kteří neváhali vystát zdlouhavou frontu.

„Byl to obrovský symbol, že se Československo zařazuje mezi vyspělé západní státy, kde fungují fastfoodové řetězce,“ interpretuje čtvrtstoletí starou událost Martin Franc. Z hlediska gastronomie podle něj expanze amerického řetězce znamenala přechod k západnímu standardu stravování.

Tím, že přišel první a mohl si třeba ještě vybírat prostory v centru Prahy, které jsou hojně navštěvované, obsadil McDonald's výhodnou pozici. To se odráží i v jeho výsledcích v České republice.
Martin Franc
historik

Už při otevření první restaurace se objevili také protestující, kteří firmu McDonald's vnímali jako představitele neekologického a neetického jednání. „Každý hamburger obsahuje utrpení a smrt zvířat, každý sáček hranolek znamená profit pro mezinárodní zločineckou firmu, jejíž zisk je založen na vykořisťování zvířat, přírody a životního prostředí,“ řekl tehdy Jakub Polák, významná postava českého anarchistického hnutí.

Oslava v McDonald's

Historik z Masarykova ústavu a archivu Akademie věd Martin Franc připomněl, že před 25 lety se řetězec McDonald's neprezentoval jako levné občerstvení, ale jako restaurace vyšší úrovně. „Tehdy se ještě cokoliv západního považovalo za znak luxusu,“ podotknul.

  • Big Mac, jeden z ikonických hamburgerů společnosti, vyšel před čtvrtstoletím na 50 korun. Průměrný plat činil zhruba 6 tisíc korun. Dnes činí průměrná mzda asi 28 tisíc a Big Mac stojí 75 korun.

„O pár let později v devadesátých letech bylo zvykem, že bohatší rodiny pořádaly narozeninové party pro děti v McDonald's,“ zavzpomínal Franc. „Byly to rodiny z takové sociální úrovně, že dnes by tam pravděpodobně nikdy ani nezavítaly,“ poznamenal historik.

Kanadská kamufláž v Moskvě

Praha nebyla prvním místem ve východní Evropě, kam americký fastfoodový řetězec proniknul. V Bělehradu a Budapešti byla první restaurace McDonald's otevřena již v roce 1988, v Moskvě o dva roky později. „Tam z důvodu možných politických problémů působil nikoliv jako americká firma, ale pod kanadskou pobočkou,“ popsal historik, jak nad restaurací vlála vlajka s javorovým listem.

Franc soudí, že komunistickému režimu se nepodařilo vybudovat náhražkový fastfoodový řetězec z důvodu standardů čistoty a neschopnosti investovat. „Co se týče samotného konceptu jídla, tak to suplovala síť lahůdkářství, mléčných barů a automatů, kterých třeba v Praze bylo poměrně značné množství,“ doplnil.