Plodnost v Česku stoupla. Žádná země EU ale není nad hranicí zachování populace

Plodnost českých žen se podle aktuální zprávy Eurostatu zvyšuje. Předloni připadalo na deset matek skoro 16 živě narozených dětí, což je o čtyři víc než na začátku tisíciletí. Průměrný věk prvorodiček v Česku mírně přesahuje 28 let, tato hodnota je podobná jako jinde v Evropě. Plodnost lehce vzrostla v celé EU, žádná z členských zemí však není nad hranicí zachování populace.

Hranice zachování populace je u vyspělých zemí určena hodnotou 2,1 dítěte na matku. V roce 2015 se tak jí nejblíže přiblížila Francie s hodnotou 1,96. Naopak například v Polsku byla plodnost pouze 1,32 a poslední Portugalsko je na tom ještě o setinu hůře. Eurostat ale v tomto případě uvádí, že se jedná pouze o odhad.

Ještě v roce 2001 bylo na úplném chvostu právě Česko. Nyní se ale nachází jen o setinu pod unijním průměrem. Za sledované období zaznamenala Česká republika druhý největší nárůst. Plodnost o dvě desetiny stoupla i na Slovensku.

Podle Eurostatu přišlo v České republice v roce 2015 na svět přes 110 tisíc novorozenců, což je o 900 více než rok před tím. Podle údajů Českého statistického úřadu byl ale počet úmrtí ve stejném roce asi o 400 vyšší. Celkem se v Evropské unii podle Eurostatu předloni narodilo 5,103 milionu dětí.

Eurostat také zkoumal průměrný věk matek při prvním porodu. Česko je se svými 28,2 roku lehce pod evropským průměrem, tedy 28,9 roku. Nejdéle odkládají první dítě italské a španělské matky - rodí v průměru ve 30,8, respektive 30,7 roku. Nejmladší matky jsou v Bulharsku (26,5) a Polsku (27,0).

Vydáno pod