Josef Mašín slaví 85. narozeniny. Komunistům se postavil se zbraní v ruce a dodnes nelituje

Bojovník proti komunismu Josef Mašín slaví 85. narozeniny. Případ skupiny lidí kolem bratří Josefa a Ctirada Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, ale dodnes vyvolává kontroverze. Mašín žije od roku 1954 v USA, další dva ze tří přeživších členů skupiny – Ctirad Mašín a Milan Paumer – již zemřeli.

Josef a jeho starší bratr Ctirad jsou syny podplukovníka Josefa Mašína, hrdiny protinacistického odboje popraveného v roce 1942 německými okupanty. S převzetím moci komunisty v roce 1948 se bratři nesmířili a rozhodli se proti režimu bojovat.

Bratři Mašínové
Zdroj: ČT24

Nejprve se pokoušeli o sabotáže, v září 1951 se vloupali do dvou policejních stanic, aby získali zbraně; zastřelili při tom dva příslušníky SNB. V srpnu 1952 přepadli auto s výplatami, při potyčce zemřel ozbrojený pokladník.

Poslední akcí skupiny byl pokus přejít přes východní Německo do Západního Berlína. Cesta byla úspěšná pro tři z pěti členů skupiny, zemřeli při ní tři východoněmečtí policisté.

Poté, co se Josef dostal na Západ, sloužil v americké armádě. Po skončení vojenské služby žil a obchodoval v Německu v Kolíně nad Rýnem. Oženil se, s manželkou Evou mají dvě dcery. V roce 1980 se rodina přestěhovala do Santa Barbary v Kalifornii. Podnikal v řadě oborů, mimo jiné v oblasti kovových slitin a letadel, nakonec zakotvil u elektroniky.

Lidé, kteří přišli o život, byli bez výjimky ozbrojení. Chtěli jsme bojovat proti komunistům, ti vyhlásili občanskou válku většině českého národa. Ve válce jsou oběti na obou stranách. Mnoho lidí odešlo, tisíce byly v lágrech, stovky zavražděny.
Josef Mašín

Činy bratrů Mašínů dodnes mnozí Češi považují za kontroverzní. Někteří je označují za vrahy, jiní včetně řady politiků je považují za hrdiny, kteří se postavili zločinnému režimu, a žádají pro ně státní vyznamenání. Josef Mašín, stejně jako jeho bratr Ctirad, který zemřel v srpnu 2011 v USA, o svých činech v poválečném Československu a při útěku nikdy nepochyboval. 

„Nezáleží mi na tom, jak mě v Čechách vnímají. Nic se mnou nedělá, jestli mě někdo nazývá hrdinou nebo vrahem… Lidé, kteří přišli o život při našich akcích, byli všichni bez výjimky ozbrojeni,“ řekl před časem. Z rodné země podle svých slov neodešli proto, aby si zlepšili svůj život, ale aby se zapojili do boje proti komunismu.

Historie.cs: Mašínové (zdroj: ČT24)

Vyznamenání od premiéra i ministra

V roce 2008 ocenil Josefa Mašína premiér Mirek Topolánek ve Washingtonu plaketou předsedy vlády. Stejně vyznamenal i Ctirada Mašína a Milana Paumera. Medaile byla nově vzniklým osobním oceněním předsedy vlády, nikoli státním vyznamenáním, a její udělení proto Topolánek s nikým nekonzultoval.

Události (28.2.2008): Premiér Topolánek předal medaili Josefu Mašínovi (zdroj: ČT24)

V roce 2011 ministr obrany Alexandr Vondra udělil bratrům vojenské vyznamenání Zlatá lípa. „Nechtěli být pasivními diváky vraždění a zotročování bezbranných občanů jen za vyjádření svobodného názoru a oddanost ideálům demokracie,“ řekl ministr při pohřbu Ctirada Mašína. 

Josef Mašín byl také opakovaně navržen na udělení státního vyznamenání. Za návrh se ale ve sněmovně žádný poslanec nepostavil, a nemohl tak projít k dalšímu schvalování. Na vyznamenání medailí Za hrdinství navrhoval bratry Mašíny i Senát, žádný z prezidentů ale přání senátorů nevyslyšel.