Sobotka chce zrychlit přípravu dostavby Dukovan. Nebude ale garantovat výkupní ceny

Výstavba nového bloku dukovanské jaderné elektrárny by mohla začít v roce 2025. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že by chtěl urychlit přípravu. Předpokládá, že prosazení pozměňovacího návrhu novely stavebního zákona by ji mohlo zkrátit o tři roky. Stát přitom ještě nemá jasno, jak bude stavbu financovat, podle premiéra ale nemohou případní uchazeči očekávat garanci výkupních cen elektřiny.

Se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho bloku v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Podle Jána Štullera bude jeden blok stát řádově přes sto miliard korun.

Zatím není jasný ani způsob financování stavby, premiér a prozatimní ministr průmyslu je však přesvědčen, že je potřeba zajistit, aby pak byla příprava stavby co nejrychlejší. To má zajistit poslanecký pozměňovací návrh novely stavebního zákona. Sobotka předpokládá, že by pak bylo možné provést územní řízení obalovou metodou, při které se předem stanoví nejhorší možné vlivy na životní prostředí, které pak slouží jako základ pro posouzení dopadů.

„Pokud by se podařilo tento návrh prosadit, tak si myslím, že se podaří dosáhnout zkrácení zhruba o tři roky. Výstavba by mohla být zahájena kolem roku 2025, smlouva by měla být uzavřena kolem roku 2022,“ vypočítal Bohuslav Sobotka.

Varianty financování stavby nových jaderných bloků by podle premiéra měla navrhnout pracovní skupina vedená ministerstvem financí. Sobotka však avizoval, že žádný soukromý subjekt, který by měl o stavbu zájem, nedostane od vlády garanci na výkupní ceny elektřiny. Ján Štuller je přesvědčen, že garance ani nebudou to hlavní, oč zájemci stojí. Hlavní je podle něj ujištění, že je projekt pro stát prioritní a že by zasáhl, kdyby to bylo nutné.

Dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany považuje Bohuslav Sobotka za jednu z priorit, kterým se chce věnovat během svého dočasného působení v čele ministerstva průmyslu a obchodu. Resort řídí po odvolání Jana Mládka (ČSSD), které však nesouviselo s jadernou energetikou, nýbrž s novelou telekomunikačního zákona a cenami mobilních dat. Nového ministra plánuje Sobotka prezidentovi navrhnout po sjezdu sociální demokracie, který proběhne koncem týdne.