Řidičák letos propadne milionu lidí, výměna trvá až 20 dnů

UDÁLOSTI: Více než milionu řidičských průkazů letos končí platnost (zdroj: ČT24)

Více než milion lidí si letos musí vyměnit řidičský průkaz, pokud chtějí dále jezdit. Učinila tak ale zatím jen zhruba třetina z nich. Úřady tak čeká nápor až 700 tisíc řidičů, kteří budou chtít nový doklad. Na největší nápor se připravují úředníci v Praze, kde letos skončí platnost řidičských průkazů bezmála sto tisícům lidí.

Výměna řidičského průkazu je ošemetná událost. Držitel oprávnění si musí na jeho končící platnost vzpomenout včas. Lhůta pro vydání nového průkazu je 20 dní. Pokud je řidič ochoten zaplatit 500 korun, má nárok na expresní výměnu. I ta ale může zabrat až pět pracovních dnů (čili týden).

Ten, kdo zjistí, že jeho dokladu končí platnost, až v poslední chvíli, nemůže několik dnů - i přes příplatek - usednout za volant. Takovou zkušenost učinil například brněnský řidič Miloslav Grégr. V poslední den platnosti dokladu zaplatil 500 korun a nyní má jasnou vyhlídku, co bude v příštích dnech dělat: „No, nic. Zaplatil jsem, asi za týden mi vystaví nový.“

Žadatel musí přinést papírovou pasovou fotografii

Ani řidič, který přijde na úřad včas a je dokonce ochotný připlatit za urychlenou výměnu, nemusí odejít spokojen. Kromě žádosti musí totiž předložit i fotografii na papíře – na rozdíl od občanského průkazu nebo cestovního pasu, kde vzniká fotografie přímo na úřadě.

„Jedním z největších problémů a zdržení je skutečnost, že se žadatelé dostavují bez fotografie nebo s fotografií neaktuální,“ shrnula vedoucí oddělení agend řidičů brněnského magistrátu Jitka Dundálková.

Na nové technologie, kdy již nebude třeba předložit k žádosti o řidičský průkaz i klasickou průkazovou fotografii, však nakonec přejde i registr řidičů. „V nejbližších měsících budeme technicky připraveni. Pak se ještě upraví legislativa,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Pokud projde poslanecká novela, mohli by lidé také začít žádat o nové řidičské průkazy i mimo místo svého trvalého pobytu. Dříve než za dva roky to ale nebude.

Letos kvůli vysokému počtu propadlých řidičských průkazů nejspíše zkomplikují výměny i fronty na úřadech. Z více než milionu průkazů, kterým končí platnost, stále zbývá vyměnit asi 700 tisíc. Jitka Dundálková uvedla, že zatím brněnský registr řidičů zvládá odbavovat žádosti v běžném režimu, týdně jde asi o tisíc lidí.