Zatímco si Babiš pochvaloval EET, v centru Prahy se proti ní demonstrovalo

Zhruba tisícovka demonstrantů na Václavském náměstí protestovala proti elektronické evidenci tržeb a vrchnostenskému způsobu politického vládnutí v Česku. Protest proti opatření raženému ministrem financí Andrejem Babišem proběhl ve stejnou chvíli, kdy šéf hnutí ANO na stranickém sněmu EET hájil jako prospěšný nástroj proti daňovým únikům.

„Teprve vpuštěním EET skutečně skončila divoká devadesátá léta,“ nechal se slyšet Babiš na čtvrtém celorepublikovém sněmu svého hnutí. „Desetitisíce číšníků a kuchařů dostanou konečně férovou pracovní smlouvu. Konec zaměstnávání typu ‚něco ofiko‘, minimální mzda a zbytek na ruku. Možná to dneska ještě neoceňují, ale vzpomenou si na nás, až jednou budou odcházet do důchodu.“

Ministr financí sice připustil, že EET a kontrolní hlášení DPH přidalo drobným podnikatelům administrativní zátěž, současně jim ale podle Babiše dalo „možnost zbavit se nekalé konkurence“.

Elektronická evidence – a povinné hlášení tržeb – v první vlně platí od loňského prosince, kdy ji musely zavést hotely a restaurace. Ve středu startuje druhá vlna EET, která se týká hlavně maloobchodních a velkoobchodních firem čili mimo jiné všech samoobsluh a drogerií.  

Asociace podnikatelů: Vláda se chová jako tvrdí bolševici

Asociace podnikatelů a manažerů (APM) spolu s jabloneckou okresní hospodářskou komorou a hnutím Radostné Česko bez EET ale zavedení evidence vnímá odlišně než ministr financí – a na Václavské náměstí svolala protestní shromáždění, kterého se podle policejního odhadu zúčastnila asi tisícovka lidí.

Předseda APM Radomil Bábek označil EET za nástroj státní zvůle a šmírování podnikatelů. V projevu odkázal i na komunistický puč v roce 1948: „Před 69 lety tady pochodovaly ozbrojené bojůvky komunistické strany. Tehdy uchopily moc a začaly řádit. Dějiny mají tendenci se opakovat, ale tohle nikdo z nás určitě nechce. Vláda se přitom chová jako papaláši, vrchnost a tvrdí bolševici,“ řekl Bábek.

Na demonstraci promluvil i Václav Klaus mladší (ODS), který se zastal živnostníků. „V dnešní České republice stačí hájit rozumné názory a už se to považuje za radikální. Bohatství vzniká z práce, a ne z dotací. Čím víc živnostníků, tím lépe pro všechny,“ řekl.

Účastníci si přinesli několik transparentů, na kterých stálo například: „Vrchnost a papaláši? Už jsou tady zase“, „EET? Ano, bude hůř“ nebo „Nejsme Babišova firma, jsme občané“. Lidé také skandovali hesla „Babiš ven“ a „Babiše do koše“.