Ptačí chřipka zasáhla čtyři nové malochovy: Dva z nich jsou v Bernarticích na Trutnovsku

Veterináři potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v Plzeňském kraji. Jde o malochov v obci Bohy v okrese Plzeň-sever. Chovateli uhynulo sedm ze zhruba 20 slepic, zbytek vykazoval klinické příznaky nákazy. Drůbež proto byla ve středu utracena, uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy. Veterináři našli také další ohnisko v Dačicích v Jihočeském kraji a také Bernarticích na Trutnovsku. Tam se během čtvrtka objevila dokonce dvě ohniska nákazy, obě v malochovech.

„Řešíme vše s veterinární správou, respektujeme jejich pokyny. Nařízení bylo vydáno dnes ráno. Teď s paní místostarostkou sčítáme drobnochovy,“ uvedla starostka Bohů Lenka Havlíčková. V obci žije 130 obyvatel, asi deset starších lidí chová slepice a husy. Ohnisko je ale podle Havlíčkové izolováno, protože je více než kilometr od obce na samotě u řeky.

Zdrojem nákazy jsou divoké kachny, kterých u nezamrzlého jezu na ostrově u mlýna zimují stovky. Ty veterináři nelikvidují, protože by je rozehnali a virus by se zavlekl dále.

V Dačicích bude drůbež utracena během čtvrtka. „Chovatelka nahlásila úhyn šesti z asi dvou desítek slepic. Také v tomto případě vyšetření potvrdilo nákazu ptačí chřipkou H5,“ dodal Majer. V obou případech se vyhlásí ochranné a dozorové pásmo.

Další ohniska nákazy se pak objevila v Bernarticích na Trutnovsku. Také tam jde o malochovy. V prvním bylo devět kusů drůbeže. „Šest kusů na virus ptačí chřipky již uhynulo, zbytek bude utracen,“ uvedla mluvčí hejtmanství Martina Götzová. Další se pak objevilo o kilometr dál v průběhu čtvrtka. „Druhý malochov byl o velikosti asi 15 kusů drůbeže,“ dodala mluvčí. Také v okolí Bernartic proto vyhlásí veterináři ochranné a dozorové pásmo.

V Česku je kromě ohnisek nemoc také rozšířená u volně žijících ptáků. Zatím veterináři evidují 50 potvrzených případů na území 12 krajů.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech, zasáhla i řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže včetně velkých komerčních chovů. Ptáci mají téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka.

Na nemoc uhynula v liberecké zoo také samice pelikána skvrnozobého. Jde o kriticky ohrožený druh, proto zbývající tři samice chovu nebudou utraceny.

Jinak už ale bylo utraceno 58 tisíc kusů drůbeže. Stát kvůli tomu zatím vyplatil na kompenzacích 2,5 milionu korun, celkem ale mají zažádáno chovatele už o 12 milionů, uvedl v neděli ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

  • Chovatelé, kteří museli utratit drůbež kvůli nákaze ptačí chřipkou, mají nárok na kompenzaci. Žádosti mohou podat nejdříve první den po usmrcení zvířat. Nejpozději do 6 týdnů.
  • Například za jednu nosnici náleží majiteli 100 korun, za kvočnu pak 250. Ministerstvo bude přihlížet ale i ke stáří a stavu zvířat v době jejich utracení.

V okolí potvrzeného ohniska nákazy se vyhlašuje tříkilometrové ochranné pásmo a širší desetikilometrové dozorové pásmo. Ale jen pokud je virus potvrzen v chovu – pokud ho veterináři potvrdí například u volně žijící labutě, tato pásma se nevyhlašují.

Uvnitř ochranného pásma musí obec informovat veřejnost a zajistit nádoby k uložení uhynulých ptáků. Provádí se také soupis ptáků chovaných v zajetí. Chovatelé pak musí umístit ptáky do uzavřených prostor s dezinfekcí u vchodů nebo alespoň zajistit, že ptáci chovaní v zajetí nepřijdou do styku s ptactvem chovaným v sousedství a pokud možno ani s volně žijícím ptactvem. V širším desetikilometrovém pásmu se provádí soupis komerčních chovatelů drůbeže.