ODS s podporou Soukromníků. Strany jdou do voleb spolu, chtějí zastavit „agrolevicovou vládu“

ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků v letošních volbách do sněmovny. Podle předsedy ODS Petra Fialy strany pojí programová shoda a společné cíle.

Dohoda předpokládá, že Soukromníci obsadí přibližně 40 míst na kandidátních listinách ODS, a to ve všech krajích. Zároveň se obě strany domluvily na tom, že budou v rámci volební kampaně vystupovat pod názvem „ODS s podporou Soukromníků“.

„V našich programech máme hodně společného, takže jde o logický krok. Věřím, že to povede k ještě lepšímu výsledku v podzimních sněmovních volbách,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

„Je nutné nynější levicově-populistickou vládu zastavit v kladení dalších a dalších překážek v podnikání: ať už jde o kontrolní hlášení, elektronickou evidenci tržeb či celkově přibývající papírování,“ dodal Fiala. 

Podle předsedy Soukromníků Petra Bajera je spolupráce „logická a zcela přirozená“ a má zabránit štěpení pravicových voličů. „Naopak hodláme spojit energii a vytvořit dostatečnou sílu k zastavení agrolevicové vlády, která vrací naši zemi k totalitním praktikám. Zároveň chceme být zárukou toho, že se na živnostníky, malé podnikatele a jejich zaměstnance nebude zapomínat,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Strana soukromníků získala v posledních sněmovních volbách před čtyřmi lety 0,26 procenta hlasů, v dolní komoře proto nemá zástupce. Zřejmě nejznámější tváří strany je tak Ivo Valenta, který za ni v říjnu 2014 kandidoval do Senátu na Uherskohradišťsku a uspěl.

Valenta, nazývaný „král hazardu“, je majitelem firmy Synot podnikající v herním průmyslu a nově také webu Parlamentní listy. V roce 2004 byl aktérem korupční kauzy ve fotbale, za niž byl odsouzen ke čtyřměsíční podmínce, pokutě a dvouletému zákazu činnosti. Sám sebe Valenta označuje za „slováckého patriota“, až do loňských krajských voleb měl ale trvalý pobyt v Monaku. 

Strana soukromníků před rokem oznámila spolupráci se Stranou svobodných občanů. V koalici s nimi se na podzim dostali do zastupitelstva Zlínského kraje, ve spolupráci se Starosty a nezávislými, Patrioty a Svobodnými uspěli v Plzeňském kraji.