Zeman jednal s Dienstbierovým nástupcem čtyři hodiny. Notovali si

Zprávy: Jan Chvojka se s prezidentem na všem shodl (zdroj: ČT24)

Ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD), který na postu vystřídal Jiřího Dienstbiera (ČSSD), diskutoval s prezidentem Milošem Zemanem a jeho poradci o postavení Legislativní rady vlády, které od prosince předsedá. Dlouze debatovali také o zákonu o sociálním podnikání. Chvojka řekl po setkání v Lánech novinářům, že se s hlavou státu shodl v podstatě na všem.

„Probírali jsme spoustu témat. Asi nejdelší dobu jsme věnovali zákonu o sociálním podnikání. Potom jsme se dotkli postavení Legislativní rady vlády, probírali jsme Ústavu a její možné změny. Potom jsme řešili docela dlouhou dobu zákon o lobbingu a poslední věc byla ochrana oznamovatele,“ popsal ministr.

Podle jeho slov fandí Zeman vzniku speciálních podniků, které by mohly zaměstnávat sociálně znevýhodněné nebo zdravotně postižené osoby a za to by mohly dostávat určité benefity od státu, například daňové úlevy. Zákon o sociálním podnikání by měla vláda projednat na jaře.

Sociální bydlení by mělo sloužit širšímu spektru lidí, než navrhuje ANO

Velmi důležitou součástí setkání prý bylo postavení Legislativní rady vlády. „Pan prezident je toho názoru, že Legislativní rada vlády je velmi důležitý orgán, který by měl dbát na čistotu zákonů,“ řekl Chvojka. S prezidentem se dostali i k tématu případných změn Ústavy a ke kulatým stolům, které ministr pořádá s experty na ústavní právo. Zeman si prý stejně jako Chvojka myslí, že změny Ústavy by se měly provádět komplexně a po hluboké diskusi odborníků.

Jan Chvojka a Miloš Zeman
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Na řadu přišel i chystaný zákon o sociálním bydlení. Zeman prý stejně jako ČSSD podporuje úpravu, která by bydlení poskytovala i matkám samoživitelkám, těm, kteří odejdou z dětského domova, či obětem domácího násilí. „Pan prezident Zeman by chtěl, aby pod ten zákon spadal širší okruh lidí, než chce například hnutí ANO,“ poznamenal ministr.

Chvojka není Dienstbier

Krátce se oba věnovali i takzvanému lex Babiš, který omezuje podnikání členů vlády a který Zeman napadl u Ústavního soudu. „Já si myslím, že úspěšný nebude,“ řekl k tomu spoluautor zákona Chvojka.

Ze schůzky s prezidentem Chvojka odcházel spokojený, po debatě za účasti poradců s ním strávil další půlhodinu jen mezi čtyřma očima. „Pan prezident dal najevo svůj názor, že ta změna na postu ministra pro lidská práva byla dobrá, a říkal, že mě uvidí velmi rád někdy příště,“ podotkl ministr, který už dopoledne při příjezdu do Lán zmínil, že jeho předchůdce Jiřího Dienstbiera (ČSSD) Zeman na zámek nezval.

Vydáno pod