Nikulina, kterého USA viní z hackerství, vyslechli agenti FBI

UDÁLOSTI: Další krok v kauze Rusa Jevgenije Nikulina (zdroj: ČT24)

Rusa Jevgenije Nikulina, který pobývá v pankrácké vazební věznici a čeká, jak Česko rozhodne o žádostech o jeho vydání, vyslechli pracovníci amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Stalo se tak i přesto, že Nikulin vypověděl plnou moc svým advokátům. V britských médiích se potom objevily nové informace o kauze. Spojené státy viní Nikulina z hackerského útoku na sociální síť LinkedIn. Podle listu The Guardian však útočil i na americké politiky.

Spojené státy i Rusko žádají, aby české úřady vydaly Jevgenije Nikulina. Američané tvrdí, že je to hacker, který ukradl data ze sociální sítě LinkedIn. Podle britského listu The Guardian se navíc „naboural do stránek Formsprings, které pro intimní komunikaci využíval bývalý kandidát na starostu New Yorku Anthony Weiner – manžel Humy Abedinové, blízké spolupracovnice Hillary Clintonové“. Rusové zase zdůvodňují svoji žádost krádeží, které se údajně Nikulin dopustil před sedmi lety.

Zatímco se zástupci ruské ambasády zadržený Rus několikrát hovořil, s Američany mluvit nechtěl. Přesto se nakonec nevyhnul výslechu FBI. Nikulinovi nepomohl ani krok, který učinil během předchozího výslechu. „Dostavili se všichni včetně státní zástupkyně. Vyžádaný ale na místě vypověděl plnou moc všem svým obhájcům,“ přiblížila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Že výslech česká policie spolu s pracovníky FBI za takových okolností provedla, Nikulinovi advokáti – kteří již plnou moc opět mají – kritizují. „Justiční orgány USA a naše Nejvyšší státní zastupitelství byly toho názoru, že k takovýmto úkonům není potřba přítomnost obhájce, což je názor dost extrémní,“ míní advokát Jevgenije Nikulina Adam Kopecký. Proč Nikulin plnou moc vypověděl, jen aby ji záhy znovu obnovil, nechtěl advokát komentovat. 

Blíže hovořit o Nikulinovi a jeho výslechu nechce ani státní zastupitelství. Američané chtějí zjistit, s kým z Česka telefonoval a zda měl v Evropě spolupachatele. Nejnověji prověřují možné Nikulinovo napojení na dalšího údajného hackera zadrženého před měsícem ve Španělsku.

Ministerstvo spravedlnosti nyní musí rozhodnout, zda Jevgenije Nikulina vydá, a pokud ano, tak komu. Chce ho Washington i Moskva, což je podle ministerstva pozoruhodné. „Není obvyklé, aby o jednoho člověka žádaly dva státy najednou,“ podotkla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. 

Žádosti Rusů i Američanů přišly ve stejný den – loni 16. listopadu. Samotný zatykač na Nikulina ale Rusové vydali o více než měsíc později než Američané a navíc až ve chvíli, kdy už byl v české vazbě. Souboj velmocí se může nakonec dostat až na stůl ministra spravedlnosti. Soud začne o vydání jednat pravděpodobně v březnu.