Celníci kontrolují vylepené dálniční známky. Do pátku rozdali 169 pokut

Události: Za jízdu po dálnici bez známky už padlo 169 pokut (zdroj: ČT24)

Už od středy musejí mít řidiči na českých dálnicích novou dálniční známku. Za to, že si známku nekoupili, rozdali celníci už 169 pokut. Ve srovnání s minulými lety se přitom příliš nestává, že by kupóny nebyly k sehnání.

Jako každý rok stojí i letos na začátku února u každé dálnice minimálně jedno auto s celníky. Ti sledují skla aut a barevné body na nich. Stará roční známka pro osobní auta je růžová, nová zelená.

Za to, že známku nemají, řidičům hrozí na místě pokuta až 5 tisíc korun, později ve správním řízení zaplatí až 100 tisíc korun. Pokutu navíc řidič zaplatí i za to, když starou známku neodstraní.

Pokud hlídka řidiče zastaví, vedle pokuty mu hrozí i to, že musí buď dálnici opustit, nebo si dálniční známku koupit.

Na dálnicích od začátku měsíce se denně vystřídalo v průměru 23 hlídek. „Celní správa nebude benevolentní, na nákup známky a sundání staré měli řidiči dva měsíce,“ říká mluvčí středočeských celníků Yvona Matějková.

Které úseky dálnic jsou zpoplatněné a které ne
Zdroj: ČT24

Zatímco v minulých letech se objevily na trhu i padělky, letos takový problém zatím celníci nezaznamenali. Místo toho mají jinou potíž – nové zelené známky splývají se stejně barevnými skly, obzvlášť když jsou nahoře, kde by ale být neměly.