Na Česko znovu sedá ledovka, nehoda zastavila provoz na D10

Až do sobotního poledne se bude tvořit ledovka. Meteorologové vydali novou výstrahu, která bude platit od večera téměř pro celou ČR s výjimkou Jihomoravského kraje. Ledovka trápila zejména severní část republiky už v pátek dopoledne, večer se s poklesem teplot vrátila – a kvůli nehodě na dvě a půl hodiny zastavila provoz na dálnici D10.

LEDOVKA

Oteplení až na tři stupně nad nulou sice dává naději, že led, který se vytvořil, když na prochladlou zem napršelo, roztaje, ale v noci se ledovka opět objeví. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, jež platí většinou od 18 nebo 20 hodin, v Karlovarském a Ústeckém kraji již od pátečního poledne. Výstraha se týká téměř celého Česka s výjimkou Jihomoravského kraje, Liberecka, Jablonecka a Semilska. Ve Slezsku a severní části Moravy by potom spíše než o ledovku mělo jít o náledí a zmrazky.

„Večer a v noci na sobotu bude od západu postupovat přes Čechy a Českomoravskou vrchovinu hlavní pásmo dešťových srážek, které budou při očekávaných teplotách slabě pod 0 °C namrzat a vytvářet ledovku. Na jižní Moravě se předpokládají převážně kladné teploty, takže pravděpodobnost tvorby ledovky je zde minimální,“ zdůvodnili meteorologové rozsah výstrahy.

  • od pátku 12:00 do soboty 9:00
  • Karlovarský kraj, Ústecký kraj
  • od pátku 18:00 do soboty 8:00
  • Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj
  • od pátku 20:00 do soboty 12:00
  • Jihočeský kraj, Liberecký kraj (pouze Českolipsko), Plzeňský kraj, Praha, Středočeský kraj
  • od soboty 0:00 do soboty 12:00
  • Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina

Ledovka se tak vrátí ve třetí vlně. Již ve čtvrtek způsobil led velké problémy, v noci potom platila výstraha v severovýchodní části republiky a ledovka leckde pokrývala chodníky a silnice i ráno. Silničáři na ni upozorňovali ve většině krajů na severu Čech i Moravy. 

Meteoroložka: Více než 10 centimetrů sněhu v příštích dnech nenapadne (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj

Kvůli nehodě kamionu a dodávky na čtrnáctém kilometru dálnice D10 museli večer policisté zastavit dopravu ve směru na Turnov. Provoz odkláněli přes Starou Boleslav a Brandýs.

Liberecký a Královéhradecký kraj

V Libereckém kraji se chodníky i některé silnice přes noc proměnily v kluziště. Projevilo se to i v liberecké nemocnici, kde neustával nápor poraněných lidí. „Z hlediska náporu pacientů byl čtvrtek extrémní, v pátek dopoledne to bylo podobné,“ uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Stalo se i několik dopravních nehod, dvě auta se srazila na státní silnici I/14 v Lučanech nad Nisou. Přímo v Liberci uvízl na ledovce kamion v Příční ulici.

Problémy s ledem, který se vytváří, když na prochladlou zem prší, zavládly v Královéhradeckém kraji především na Rychnovsku, ale i na Královéhradecku a Trutnovsku. Jen obtížně byly ráno sjízdné silnice nižších tříd v okolí Doudleb nad Orlicí, Vrbice, Polomu, Skuhrova nad Bělou, Pěčína, Rybné a Slatiny nad Zdobnicí, v Dubenci i v těsném sousedství krajského města mezi obcemi Stěžery a Hvozdnice.

Stalo se několik nehod, obešly se však bez zranění. Při jedné z nich havaroval autobus, který se kolem půl šesté ráno u Mlékosrb na Královéhradecku srazil s osobním autem.

Pardubický a Olomoucký kraj

Několik silnic v Pardubickém kraji bylo po ránu v takovém stavu, že je silničáři prohlásili za nesjízdné. Šlo o silnice třetí třídy zejména v okolí Hlinska a Moravské Třebové. Během dopoledne se je podařilo zprůjezdnit. Nejprve na nich však uvízly posypové vozy, pomohl teprve posyp pískem a drtí. „Ledovka byla silná, nepomohla ani sůl,“ podotkl provozní náměstek krajských silničářů Marian Cvrkal.

Na ledovku upozorňují silničáři na některých hlavních silnicích ve východní části regionu i v navazujících úsecích v Olomouckém kraji. Jde především o silnice I/35 před Mohelnicí a I/43 u Štítů na Šumpersku. Kluzké úseky silničáři sice preventivně posolili, déšť však sůl spláchnul.

Ledovka
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Michal Zajonc

V Olomouckém kraji se ráno stalo přes 30 dopravních nehod. K nejzávažnějším patřilo převrácení auta na střechu u Mostkovic na Prostějovsku, odkud odvezla zraněného řidiče sanitka. Obezřetní by měli být i chodci, a to nejen kvůli ledovce. Uličky v centru Olomouce, jako například 1. máje, Denisovu či Univerzitní, lemují cedule upozorňující na pády sněhu ze střech. 

Moravskoslezský a Zlínský kraj

Také v Moravskoslezském kraji pokryl ráno led státní silnici. Silničáři varovali před cestou do horských partií po silnici I/56. Ledovka se tvořila také na vedlejších silnicích na Karvinsku či Frýdecko-Místecku. Ve Zlínském kraji je situace lepší, ačkoli na Uherskohradišťsku mohou silnice namrzat. Dopravu navíc komplikuje mlha.

V noci v obou krajích klesnou teploty pod nulu a mokré silnice, případně rozbředlý sníh, opět zmrznou; až do sobotního rána zde varuje další výstraha ČHMÚ před náledím a zmrazky.

iReportér: Ledovka v Suchém na Blanensku objektivem Jakuba Dosedly (zdroj: ČT24)

Praha a Brno

Ledovka se ráno objevila na chodnících i v největších městech, od časného rána d třetí odpolední se jich osmadvacet zranilo. Ve čtvrtek šlo o padesát lidí. „Od začátku ledna jsme měli 4780výjezdů k chodcům, což je obrovské číslo,“ uvedl mluvčí pražské záchranné služby Dominik Horn.

Výrazný nárůst zraněných zaznamenaly i nemocnice. „Za celý den máme kolem stovky pacientů. Přes polovinu tvoří lidé po pádu na zledovatělém povrchu, přibyla jich asi pětina,“ řekl Jan Filipínský z Úrazové nemocnice Brno. Upřesnil, že pády na ledu způsobují především poranění hlavy, zápěstí nebo kotníků. Někdy jsou to pohmožděniny, ale zvýšil se i počet zlomenin.

Meteorologové vydali večer výstrahu na namrzající déšť, ze kterého se ledovka vytváří, ten však během noci ustal. Ráno potom již varování neprodloužili. Ledovka ale v té chvíli již dala jasně najevo, co dokáže. Během čtvrtka potrápila řidiče i chodce zejména na severu a západě Čech, ale také v Praze. Nebezpečný jev byl příčinou mnoha dopravních nehod a problémy dolehly i na městskou hromadnou dopravu.

Hasiči města zbavují nebezpečného sněhu na střechách (zdroj: ČT24)

SMOG

Kluzké cesty ale nejsou to jediné, co trápí některé regiony. Ještě dopoledne přetrvávalo značně znečištěné ovzduší. Vyhlášená smogová situace ale odpoledne přestala platit napříč českým územím.

Smog trápil střední Čechy včetně Prahy, Královéhradecký, Pardubický i Zlínský kraj; kvůli poklesu hodnot polétavého prachu v ovzduší ho ale mohli meteorologové odvolat. 

Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku vyhlásil Český hydrometeorologický ústav ve středu dokonce regulaci, ani ta ale už neplatí, a večer ČHMÚ odvolal  i smogovou situaci. Další zlepšení povětrnostních podmínek se dá podle meteorologů očekávat napříč republikou i v průběhu víkendu.

Rozptylové podmínky se během víkendu ještě zlepší
Zdroj: ČT24

JARNÍ PRÁZDNINY

V pondělí začne kolotoč jarních prázdnin. První týden budou mít volno školáci například v části Prahy, na Karlovarsku, Jindřichohradecku, Děčínsku nebo Frýdecko-Místecku. Víkend bude sice teplý, v neděli bude až šest stupňů a může pršet. Potom se však počasí vrátí k poměrům končícího týdne.

Pro všechny školáky, kteří se chystají na lyže, mají hory dostatek přírodního sněhu a na hřebenech Krkonoš, Šumavy nebo Jizerských hor ho místy leží i víc než metr; v Josefově Dole tak leží 129 a na Labské boudě dokonce 141 centimetrů, na Plechém 94 centimetrů.

Další čerstvý sníh připadne i v novém týdnu a současně s tím se v celé zemi ochladí a čekají se opět celodenní mrazy. Už v úterý zůstanou odpolední teploty pod nulou (na mínus třech), ve středu a ve čtvrtek maxima klesnou až na mínus šest stupňů a na konci týdne se mrazy trochu zmírní; mrznout ale bude pořád.

Výhled teplot v následujícím týdnu
Zdroj: ČT24