Byl Faltýnek kvůli Agrofertu ve střetu zájmů? Evropská komise rozhodne do konce dubna

Evropská komise České televizi potvrdila, že rozhodne o možném střetu zájmů šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka do konce letošního dubna. Eurokomisař pro zemědělství už rok prošetřuje, jestli nedošlo k porušení pravidel, když Faltýnek v minulosti seděl v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) a ve stejnou chvíli působil i v představenstvu firmy Agrofert.

Intervenční fond vyplácí zemědělským podnikům v Česku unijní i národní dotace v řádu stovek milionů až miliard korun. Faltýnek ale v té době působil i v Agrofertu, který je největším příjemcem zemědělských dotací z EU.

Fond jakékoliv pochybení odmítá. „Procesy ověřování, schvalování, proplácení a zaúčtování nároků nebo žádostí o platby jsou vykonávány pouze zaměstnanci SZIF, kterými členové dozorčí rady nejsou a ze zákona ani být nemohou,“ vysvětlila už dřív mluvčí fondu Vladimíra Nováková. Faltýnek přestal v dozorčí radě působit minulý rok.

Evropská komise je ale v případě prokázaného pochybení připravená celou věc předat Evropskému úřadu pro boj proti podvodům OLAF. Ten už vyšetřuje dotaci na farmu Čapí hnízdo, jež spadá do majetku ministra financí Andreje Babiše (ANO).

obrázek
Zdroj: ČT24

Eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan také pohrozil, že pokud by prošetřování zjistilo, že SZIF nesplňoval požadovaná kritéria, mohl by přijít o akreditaci rozdělovat v Česku zemědělské eurodotace. Česko by také mohlo být nucené vracet už vyplacené peníze do unijního rozpočtu.

O kauzu šéfa poslanců ANO se živě zajímají i europoslanci z výboru pro rozpočtovou kontrolu, kteří kvůli tomu eurokomisaři Hoganovi poslali hned několik dotazů.

Faltýnka začala Evropská komise prošetřovat loni v lednu kvůli obavě ze střetu zájmů. Brusel od začátku šetření tvrdí, že má na výslednou zprávu ještě další rok vyšetřování, pokud by to bylo třeba. Rozhodnutí chce ale přijmout do konce dubna.