Opravy hřebčína v Kladrubech: Policie navrhuje obžalobu pro 17 lidí a pět firem

Policie navrhla obžalovat 17 lidí a pět firem kvůli zakázce za 300 milionů korun na opravu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Informaci ČT potvrdil Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který nyní rozhodne o podání obžaloby. Vyšetřování policie ukončila loni v lednu po dvou a půl letech. Vzhledem k tomu, že spis je velmi obsáhlý, obvinění a jejich obhájci ho studovali zhruba rok.

„Policejní orgán tento měsíc předal státnímu zástupci návrhu na podání obžaloby stran 22 obviněných (právnických i fyzických osob) a u jedné osoby policejní orgán navrhuje státnímu zástupci zastavení trestního stíhání z důvodu úmrtí. O těchto návrzích vzhledem k rozsahu věci doposud dozorový státní zástupce nerozhodl,“ napsal ČT bez dalších podrobností státní zástupce Adam Borgula. 

V Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v květnu 2013. Později bylo obviněno devět lidí ze stavebních firem a i zástupců hřebčína z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie. Právě z Unie totiž peníze na opravu hřebčína putovaly. 

Policie později obvinila i další osoby, a to kromě předchozích trestných činů také z dotačního podvodu ve stadiu pokusu. „Právní kvalifikace použitá policejním orgánem v usnesení o zahájení trestního stíhání není u všech obviněných osob identická,“ sdělil tehdy bez bližšího upřesnění Adam Borgula. Konkrétní jména obviněných policie ani státní zastupitelství nesdělili. 

Podle informací ČT z roku 2013 je mezi obviněnými i bývalý ředitel hřebčína Jiří Jehlička. Média v minulosti uváděla i další jména - obviněn měl být například šéf představenstva stavební skupiny Enteria Libor Joska a Simona Voňková, dřívější zastupující ředitelka hřebčína. Údajně byli zadrženi také Petr Pejcha, generální ředitel firmy Chládek a Tintěra, která patří do konsorcia Enteria, jeho náměstek Martin Havelka nebo obchodní ředitel společnosti Geosan Group Martin Fischer. 

Případ souvisí s pozastavenými evropskými dotacemi pro hotel Bohemia v Chrudimi na Pardubicku, kde je obžalováno osm lidí a tři firmy z pokusu poškození finančních zájmů Evropské unie. Pojítkem v obou zakázkách by měla být stavební firma Metrostav.