Za miliardové podvody při fiktivních obchodech s mákem uložil soud 5 až 10 let vězení

Za podvody při fiktivních obchodech s mákem či rozinkami uložil soud Marcele Stavjaníkové, jejímu manželovi Josefovi Stavjaníkovi a zemědělci Josefovi Pospíšilovi tresty od pěti do deseti let vězení. Podle středečního nepravomocného rozsudku vznikla škoda téměř 1,9 miliardy korun, kterou by měli nahradit poškozeným investorům. Proti rozhodnutí se mohou odvolat.

Stavjaníkovi a Pospíšil podle obžaloby v letech 2007 až 2010 vymysleli plán, který vedl k rychlému zbohatnutí. Sehnali bohaté investory, kterým slibovali obrovské zisky na obchodu s modrým mákem, ořechovou směsí, kmínem nebo rozinkami. Ve skutečnosti však obchody neprobíhaly v takovém objemu, v jakém byly nabízeny.

Byznys fungoval na základě fiktivních faktur a dodacích listů. Investoři získávali část peněz zpět, aby podlehli zdání, že obchody dobře běží. Systém tak fungoval na principu takzvaného letadla a nakonec zkrachoval. Investoři do systému vložili přes tři miliardy korun, vznikla jim škoda zhruba 1,8 miliardy. Policie peníze zatím nenašla. „Aby se z těchto peněz nenašlo téměř vůbec nic, je něco naprosto neobvyklého a nebývalého,“ zdůraznila předsedkyně trestního senátu Monika Křikavová.

Největším podvedeným investorem byla společnost Fynerdale Holdings, která je spojovaná s Čmejlou. Klíčovou roli v systému měla společnost Ytrix, kterou vlastnila Stavjaníková. Tato firma měla skupovat a skladovat mák od tuzemských firem, které však řídili její manžel s Pospíšilem. Mák od nich pak měla nakupovat firma Popyseed Limited se sídlem v daňovém ráji na Maltě, přes níž do byznysu nalévala stamiliony společnost Fynerdale Holdings. Soudkyně složité vztahy při zdůvodnění rozsudku popisovala pomocí projektoru, na kterém pouštěla prezentaci, jak systém v případě jednotlivých investorů fungoval.

Již dříve byli Stavjaníkovi a Pospíšil odsouzeni

Stavjaníkovi s Pospíšilem byli v minulosti pravomocně odsouzeni kvůli podobnému případu. Při podvodu s mákem zmizelo čtvrt miliardy korun. Obětí se tenkrát stal miliardář Komárek. Pražský městský soud ve středu rozsudek z této kauzy zrušil a vynesl nad nimi tresty nové. Podle soudu totiž jde o pokračování dřívější trestné činnosti. Stavjaníková dostala deset let. Soud ji označil za ženu v pozadí, která dokázala zmanipulovat a přesvědčit investory o výhodnosti obchodu.

Pospíšil dostal sedm let, jelikož systém vymyslel. Přísnějšímu trestu podle soudu unikl proto, že se přiznal a svědčil proti ostatním. Stavjaník pak dostal pět let vězení. Podle soudu byl sice „figurkou“, ale věděl, co se při obchodech děje.

Čtvrtý obžalovaný v této kauze, advokát Jan Vrbenský, byl zproštěn obžaloby z obřích podvodů. V minulosti byl právníkem Stavjaníkových. „Nebylo prokázáno, že by věděl nebo byl srozuměn s tím, že obchody, které probíhají, byly fiktivní,“ vysvětlila Křikavová.

Soud mu však nepravomocně uložil podmínku na jeden a půl roku za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle soudu totiž nebyl dostatečně opatrný, když u něj jeden z investorů měl v úschově peníze. „Lidově řečeno umožnil peníze z nedbalosti pustit dál a tím nesplnil podmínky smlouvy, kterou v zásadě sám připravoval,“ vysvětlila Křikavová. Vrbenský se jako jediný proti rozsudku hned odvolal. Ostatní si vzali lhůtu.