Recyklace plastového odpadu se může dostat do ohrožení. Kvůli nízkým cenám ropy

Recyklace plastového odpadu se brzy může dostat do potíží (zdroj: ČT24)

Recyklace plastového odpadu se brzy může dostat do potíží. Upozorňuje na to Svaz průmyslu druhotných surovin s tím, že ropa je stále levná a levně se proto vyrábějí i nové plasty. Za posledních pět let spadla cena suroviny na polovinu.

Ceny, za které už vytříděný materiál další zpracovatelé vykupují, už delší dobu klesají. Například u modrého polyethylenu spadla za poslední rok a půl o 40 procent. U pevných fólií byl propad dokonce o tři čtvrtiny.

Množství vytříděných plastů v Česku 2011–2015
Zdroj: ČT24

„Pokud ta cena nebude umožňovat zpracování odpadu, tak samozřejmě hrozí i to, že může dojít k zastavení recyklace,“ dodal Petr Šulc, ředitel Svazu průmyslu druhotných surovin.

Podle ministerstva životního prostředí teď recyklace žádných surovin v ohrožení není. Na podporu systému opětovného využívání materiálů má vyhrazeno až do roku 2023 asi 14 miliard korun.

Co se týče samotného třídění plastového odpadu, v této činnosti se Češi neustále zlepšují. Podle posledních souhrnných dat ho v roce 2015 odhodili do žlutých kontejnerů skoro 118 tisíc tun.

Vydáno pod