Chřipková epidemie nabírá na síle, nemocných přibývá. Hlavně na Moravě

Na celém území Česka je stále chřipková epidemie. Počet nemocných s chřipkou a akutním respiračním onemocněním za týden dokonce vzrostl o deset procent. Nejhorší je situace v Jihomoravském, Moravskoslezském, Zlínském a Plzeňském kraji. Plošná epidemie je i ve většině evropských států včetně zemí sousedících s Českem.

V Česku je nyní 1691 nemocných na 100 000 obyvatel. Počet nemocných roste především mezi dětmi do 14 let. „Dominujícím původcem zůstává virus chřipky typu A/H3N2,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. 

Nejvyšší nemocnost zaznamenali hygienici v Jihomoravském, Moravskoslezském, Zlínském a Plzeňském kraji. Na Vysočině, kde letošní chřipková epidemie začala, může být podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) na svém vrcholu. 

Chřipce už podlehlo 37 lidí

Od začátku sezony do čtvrtka hygienici zaznamenali 122 závažných případů chřipky. 101 pacientů bylo starších 60 let. Třicet sedm lidí kvůli chřipce zemřelo. 

Epidemie se zpravidla vyhlašuje ve chvíli, kdy počet nemocných přesáhne 1600 až 1700 nemocných na 100 000 obyvatel. Může se to ale v jednotlivých regionech lišit. Důvodem jsou specifika daného regionu, jako je například věková struktura, zaměstnanost, čerpání nemocenské nebo dovolené v době nemoci.

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

 
„Pro vyhlášení epidemie na regionální úrovni jsou rovněž důležitá data z virologických vyšetření a výskyt klinicky závažných onemocnění spolu s nemocností,“ doplnila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. 

Hygienici nadále doporučují vyhýbat se větším uskupením lidí a dodržovat základní hygienická pravidla - kýchat do kapesníku nebo si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. „Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál. Je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje hlavní hygienička.