Sociální služby letos po letech nečeká finanční tíseň, peníze dostanou dřív

Poskytovatele sociálních služeb letos čeká menší finanční tíseň než v předchozích letech. Zatímco v minulosti dostávaly státní peníze na svůj chod až na jaře – a čtvrtletní finanční výpadek tak musely pokrývat například úvěry – nyní ministerstvo práce a sociálních věcí rozdělilo potřebných devět miliard už v lednu.

Ministerstvo práce letos poslalo zálohy krajům 10. ledna. Nyní se musejí sejít krajská zastupitelstva a rozhodnout o přeposlání peněz příjemcům, jedná se například o domy pro seniory nebo neziskové organizace.

Původně resort rozděloval peníze až v březnu, rychlejší odeslání finančních prostředků umožnila změna pravidel ministerstva financí. „Můžeme poslat zálohy, aniž čekáme na vyúčtování z loňského roku,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Peníze dosud chodily až na jaře

„Když se peníze z našeho ministerstva odeslaly pozdě a potom se ještě zdržely na krajích, tak dostávali poskytovatelé sociálních služeb finanční prostředky v dubnu, v květnu a v extrémních případech i v červnu,“ doplnila ministryně a za pravdu jí dal i ředitel organizace Život 90 Jan Lorman.

Změnu uvítal a na tiskové konferenci uvedl, že na rychlejší vyplácení čeká už od roku 1992, kdy jeho organizace čerpala dotace poprvé. Upozornil, že pozdní příchod platby vedl k tomu, že si Život 90 musel brát bankovní úvěr, aby finančně překlenul „hluché“ období svého provozu. „Nemůžeme to přerušovat, je na tom denně závislých 1000 klientů,“ poznamenal s tím, že řešení situace bankovním úvěrem přinášelo dodatečné náklady kvůli placení úroků.