V únoru může z lékáren zmizet konopí. Žádný zájemce nesplnil podmínky soutěže

Události ČT: Od února by mohlo z lékáren zmizet konopí (zdroj: ČT24)

Českým pacientům hrozí, že od února z lékáren zmizí konopí pro léčebné účely. Státní ústav pro kontrolu léčiv totiž v tendru nevybral žádnou firmu, která by mohla konopí dodat. Ani jeden ze dvou zájemců nesplnil podmínky soutěže. Do Česka by tak sice mohla dražší konopí dovézt některá ze zahraničních firem, ale žádná zatím stát nepožádala o povolení.

Řada vážně nemocných si pěstuje marihuanu sama. Kdyby si ji kupovali v lékárně, mohlo by je to denně přijít i na stovky korun.

„To, že se zatím konopí tolik nepředepisuje nebo ho nemá tolik pacientů, je dáno právě ekonomickou nedostupností,“ podotýká šéfka pacientského spolku pro léčbu konopím Hana Vágnerová.

Od února přitom může konopí v lékárnách až třikrát podražit. České firmě, která ho dodává zhruba za sto korun za gram, totiž skončí licence. Konopí, které by teoreticky mohla dovážet zahraniční firma, je pak mnohem dražší.

Úředníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv vypsali výběrové řízení na dodavatele léčebného konopí loni v listopadu. Nakonec ale nikoho nevybrali. Podle firem byly podmínky zakázky příliš přísné.

„Ekonomické záležitosti toho tendru jsou špatně nastavené a vlastně nesplnitelné,“ míní odborný poradce MECLOV Pavel Klouček. „Jak návrh zadávací dokumentace, tak návrh smlouvy s případným vítězným uchazečem byl napsán přesně podle zákona a nebyl nadměrně přísný,“ hájí tendr ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta.

Zatím není jasné, jestli si budou moci pacienti v únoru v lékárnách vůbec nějaké konopí koupit. O dovozní licenci totiž stát zatím žádná firma nepožádala.

„Jsme samozřejmě připraveni jednat co nejrychleji, abychom v případě splnění podmínek dovoz léčebného konopí umožnili, nicméně v tuto chvíli žádnou takovou žádost neevidujeme,“ přiblížila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Ústav pro kontrolu léčiv chce příští týden vypsat nový tendr na české konopí. Výsledek by mohl být známý během jara.

Při kterých chorobách je konopí vhodné a kdy naopak ne?

Použití konopí pro léčebné účely je v Česku povoleno od dubna 2013, dlouho ale chyběla potřebná vyhláška. Až v listopadu 2014 Státní ústav pro kontrolu léčiv zprovoznil úložiště elektronických receptů a lékaři tak mohli začít pacientům konopí předepisovat. 

Zpočátku bylo dovážené z Nizozemska a prodávalo se za zhruba 270 korun za gram, za první půlrok si ho koupilo deset pacientů. Tendr na českého pěstitele vyhrál Elkoplast Slušovice s cenou výrazně nižší.

Konopí se používá jako podpůrná léčba u závažných zdravotních obtíží, jako je chronická neutišitelná bolest, neuropatická bolest, neurologická onemocnění, roztroušená skleróza, nevolnost, zvracení a nechutenství v souvislosti s onkologickou léčbou a s léčbou infekce HIV, revmatoidní artritida a další.

Nevhodné je konopí pro pacienty trpící srdečními poruchami (zvyšuje srdeční tep a krevní tlak), psychickými poruchami (zejména schizofrenií nebo bipolární poruchou) nebo u lidí s omezenou funkčností jater. Užívání se nedoporučuje ani v těhotenství, protože obsažené látky mohou mít negativní vliv na vývoj plodu, a také při kojení.

Dostupné je výhradně na elektronický recept, který v současnosti může předepisovat 26 lékařů. Povolení mohou získat pouze onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny a léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisté, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři.

Konopí se vydává ve 26 lékárnách – v Praze, Brně, Hradci Králové, Ostravě, Olomouci, Prostějově, Uherském Hradišti, Břeclavi, Kopřivnici, Novém Jičíně, Frýdku-Místku, Holešově, Strakonicích a Teplicích. Dosud bylo vydáno přes 2,5 kilogramu léčebného konopí. Měsíčně si jej vyzvedne kolem 25 pacientů, průměrná měsíční spotřeba jednoho pacienta činí asi deset gramů.

Existuje několik druhů léčebného konopí s různým poměrem účinných složek a jejich množství, a tudíž různými účinky. Vhodný druh určuje vždy lékař v závislosti na typu nemoci pacienta. Na začátku užívání obvykle předepisuje menší množství přípravku. Pokud je účinek nedostačující, lékař může dávku zvýšit, a to až do množství 180 gramů za měsíc.

Vyhláška nijak neupřesňuje způsob podávání konopí, rozhoduje o něm lékař. Dvěma základními cestami jsou vdechování pomocí vaporizéru nebo konzumace s jídlem, nejlépe po zahřátí spolu s potravinami obsahujícími tuky, které umožní účinným látkám rozpuštění a následné vstřebávání.

Konopí pacienti obvykle dobře snáší a již malé dávky často přinášejí dostatečnou úlevu. Nežádoucí účinky jsou pozorovány spíše ve výjimečných případech – příčinou bývá buď vyšší dávka nebo kombinace s alkoholem. Zejména u prvouživatelů se může objevit nevolnost, zvracení nebo i zhoršení zdravotního stavu. Většinou jsou ale nežádoucí účinky mírné a obvykle odezní během několika dní.